Na Viru zapaljen transparent "Dragi gosti čuvajte kosti"

Na hrvatskom ostrvu Vir nepoznati počinioci skinuli su i zapalili transparent "Dragi gosti, čuvajte kosti", sa precrtanim natpisom "SRB" i nacrtanim ustaškim "U", koji je bio postavljen na jedan brod u marini. Opština Vir osudila postavljanje transparenta na rivi.

Čitaoc portala Indeks koji je poslao snimak, tvrdi da su transparent skinuli i zapalili navijači "Dinama" iz Zagreba "Bed blu bojsi".

Inače, na transparentu je osim pretećeg sadržaja i ustaške simbolike napisan i broj 19650 koji simbolizuje zajedničko delovanje navijača Zadra i Splita, jer zadarski navijači imaju oznake 1965, a torcidaši 1950.

Fotografiju je slikala čitateljka Indeksa koja je rekla da to nije jedini incident u poslednja dva dana na Viru.

U policiji je rečeno da nemaju evidentirane te incidente.

Opština osudila postavljanje transparenta  

Opštinska uprava i komunalni sistem hrvatske opštine Vir, zajedno sa stanovnicima tog ostrva najoštrije su osudili nedavni "primitivni ispad sa postavljanjem transparenta neprimerenog sadržaja na virskoj rivi" i apeluju na nadležne da se što pre "uhvate u koštac" sa takvim problemima, kao i da se primereno kazne svi oni koji promovišu te ideje.

U saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug, a koje potpisuje načelnik opštine Vir Kristijan Kapović, navodi se da huligansko izražavanje mržnje prema stanovnicima glavnog grada Hrvatske ili navijačima zagrebačkog i hrvatskog sportskog kolektiva, kao i šovinistička retorika na transparentu upućena državljanima Srbije, odnosno srpskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj, "nije i nikad neće biti duh ostrva".

"Nećemo stajati skrštenih ruku ili čekati da ovaj sramotni pojedinačni ispad bude zaboravljen do nekog sledećeg. Najoštrije ga osuđujemo, apelujući na sve odgovorne da se što pre uhvate u koštac s ovakvim problemima i tendencijama, potom primereno kazne svi oni koji ih promovišu, kako bi poslali poruku koja zaista odražava naš stav i duh. A to su sloboda, demokratija, poštovanje drugih, različitih i pravo na život te multikulturalnost i kosmopolitski duh", napisao je Kapović.

Kako je rekao, svi koji su bili na Viru mogli su da se uvere u otvorenost, velikodušnost i tradicionalnu gostoljubivost stanovnika Vira.

"Naši su preci jednom davno u sticanju virskog identiteta spoznali kako nema slobode koja ne uključuje druge i drugačije. Virani su zato, poput mnogih Dalmatinaca i Hrvata, tokom Drugog svetskog rata taj stav iskazali masovnim učešćem u Narodnooslobodilačkom pokretu i borbi protiv nacizma i fašizma", navodi Kapović.

Kako je zaključio, Vir je danas elitna turistička destinacija koju posećuju najrazličitiji ljudi iz 80-ak svetskih država sa svih kontinenata, a svaki gost je dobrodošao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара