Vujanović: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, neka uđu u Vladu

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović navodi da Srbi nisu ničim ugroženi u Crnoj Gori, te da je to čista socijalna demagogija, prenosi RTCG.

Filip Vujanović navodi da se očigledno pravi "velika graja oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje".

"Nisu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija. Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu", poručio je Vujanović.

Dodaje da je najviše za srpski narod uradila Narodna stranka, u kolaciji "Da živimo bolje".

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je najveći deo imovine prepisan u vlasništvo SPC dok je on bio na čelu Vlade, Vujanović je u emisiji "Živa istina" rekao da ne zna, prenosi RTCG.  

"Iskreno da kažem, ja to ne znam. Ja mislim da svi ti upisi koji su vršeni na temelju nevaljane dokumentacije pravno nemaju nikavog značaja. To što je upisano u katastre, ako nije uz valjan dokaz, nema nikakve vrednosti. Ja ne znam uopšte kako su se upisivali, nisam se bavio time", objasnio je Vujanović.

Govoreći o tome da li je njegova Vlada na bilo koji način ohrabrila upisivanje, Vujanović ponavlja da se izvršna vlast time uopšte nije bavila, te da je saznao iz medija da su rađene neke preknjižbe, ali ne zna na osnovu čega.

"U tom vremenu katastar nije bio dokaz svojine, vi ste imali katastarski list kao jedan od evidencijskih listova nekretnine, to nije imalo nikakav poseban značaj. Kasnije će, tek, katastar dobiti na svom značaju. Ja mislim da to sad nema nikakvog značaja. Kako je to katastarski evidentirano, nema nikakve vrednosti", rekao je Vujanović.

Bivši predsednik Crne Gore smatra da je važno što postoji mišljenje Venecijanske komisije povodom Zakona o slobodi veroispovesti i da je premijer Marković mudro postupio kad je pozvao Mitropoliju da se uključi u doradu tog zakona.

"Nesumnjivo je da će sada svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i to nije izmisila Crna Gora. Tu se Venecijanska komisija naslonila na iskustva nekih zemalja, kao što je recimo Francuska", objašnjava Vujanović.

Dodaje da se ništa neće promeniti.

"Ništa se tu ne menja. Nastavlja pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit to da koriste i neće niko uzeti manastir i crkve, niti će koga useljavati. To će biti državna svojina, jer je ogroman deo tih manastira spomenik kulture... Ne vidim da je uopšte bilo potrebe da se stvara ovakva tenzija povodom toga", zaključio je Vujanović, prenosi RTCG.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 27. jul 2019, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

Srbija?

Ima li to kakve veze s promjenom granica?

(petak, 26. jul 2019, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Srbi u Crnoj Gori

"Srbi u Crnoj Gori mogu da udju u vladu"? A, ko su to oni drugi?  

(petak, 26. jul 2019, 16:26) - Drmr [neregistrovani]

Komicari

Jel znaju ovi u C.Gori sto sebe nazivaju Crnogorcima,da postaju sve vise komicari.Pozivaju Srbe da udju u Vladu,a sta ste vi Crnogorci, od kuda vi sleteste u C.Goru.?Vujanovicu, proveri kako je se izjasnjavo tvoj djed, ili pradjed, ili te nije briga kako su se oni izjanjavali,bitno je da si ti Crnogorac,ili bolje receno,Milogorac.


(petak, 26. jul 2019, 16:02) - Miomir Maksimcev [neregistrovani]

Ako

se "nista ne menja" kao sto tvrdi, zbog cega donose taj zakon? 

(petak, 26. jul 2019, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Preslikavanje

Ako mu je ovo neugrozenost onda Crnogorce u Srbiji poceti tretirati na ovaj neugrozeni nacin.

(petak, 26. jul 2019, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Vujke

Zamalo da ti povjerujem Vujke.

(petak, 26. jul 2019, 11:17) - Наставник универзитета [neregistrovani]

Милов верни и "правдени" сарадник

Па било је и вријеме да осим Ђукановића, Марковића и Дармановића, још неко из врха ДПС-а прозбори коју ријеч у корист вође.Вазда је било и биће таквијих људи који су у служби вођи.Мислио сам да је господин Вујановић поноснији и поштенији, да не кажем нешто препреденији и лукавији од Мила и наведене господе.Но, виђе он како прође Свето.Mа није се шалит с вођом.Наравно да су Срби по свим питањима обесправњени.Како рече његова светост Иринеј патријарх СПС - Срби су сада у ЦГ по неким питањима у сличном положају као некада у НДХ (приближан цитат)

(petak, 26. jul 2019, 11:01) - Воронцов [neregistrovani]

Послушници НАТО раде против ослободиоца и творца Црне Горе СПЦ

Како год да зову тај народ (Срби , Црногорци) ради се о истом народу само је ствар за какво се име ко опредељује и какве су му идеје У време када није постојала Црна Гора као држава фактор који је уједињавао тај народ и борио се за његово ослобођење била је СПЦ коју су на тим просторима предводиле владике. И данас ето НАТО и његове слуге хтели би да униште ослободиоца и творца Црне Горе СПЦ. јер су проценили да је СПЦ и данас фактор који ремети намере НАТО као што је некада реметио намере Османлија. ( Само један пример шта би урадио везир скадарски Бушатлија да није било владике Петра 1. и његове борбе на уједињењу народа у борби против освајача)