Pendarovski: Izjava o Gocetu Delčevu ojačala makedonsku poziciju

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da je njegova izjava o tome da se "Goce Delčev deklarisao kao Bugarin, a da se borio za nezavisnu Makedoniju", dala "vetar u leđa" mešovitoj makedonsko-bugarskoj komisiji o istorijskim pitanjima, ojačavajući tako makedonske pozicije.

"Ta izjava je ojačala makedonske pozicije u toj komisiji. Komisija je došla u ćorsokak, jer su bugarski članovi komisije zbog političkog pritiska koji su imali u Bugarskoj insistirali da sve što se dešavalo u 19. i 20. veku bude pripisano Bugarskoj, uključujući i heroje iz tog perioda", rekao je Stevo Pendarovski u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ističe da je ovom izjavom, nakon konstulacija sa makedonskim istoričarima i akademicima, dao svojevrstan vetar u leđa radu komisije kako bi se, kako je naveo, izbegla čista blokada Bugarske na evropskom putu Severne Makedonije, poput one koju je ta država dobijala iz Atine pre potpisivanja Prespanskog sporazuma.

"Cilj nam je da dobijemo rešenje koje će definisati zajedničke delove istorije i istorijske ličnosti koje su zajedničke", dodao je Pendarovski.

Na pitanje o datumu za pregovore Severne Makedonije sa EU, koji je u junu bio odložen za septembar, Pendarovski je rekao da je tokom sastanaka sa najvišim zvaničnicima odlazeće Evropske komisije i Evropskog saveta dobio uverenjavanje da je odlaganje iz čisto tehničkih razloga.

"Sa najrelevantnijih mesta u Briselu i Berlinu sam dobio uveravanje da je odlaganje u Nemačkoj iz čisto tehničkog razloga i da politički razlozi nisu u pitanju kako su preneli određeni domaći i strani mediji", rekao je predsednik Severne Makedonije.

Dodao je da za sada ne postoji nijedna država članica EU koja smatra da ne treba da se otvore pregovori sa Severnom Makedonijom.

Komentarišući ratifikaciju Protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, Pendarovski je izrazio uverenje da će 4. decembra na Samitu NATO-a u Londonu njegova zemlja postati punopravna članica Alijanse.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво