Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori plaši se gubitka monopola u nekim stvarima, ocenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović i poručio da neće biti nikakvog bezakonja i otimanja imovine.

Srđan Darmanović je za Glas Amerike podsetio da su zakon o slobodi veroispovesti prihvatile sve verske zajednice u Crnoj Gori, osim SPC, koja naročito potencira pitanje imovine, prenose podgoričke Vijesti.

Crnogorski ministar je rekao da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima, dodajući da smatra da nema opasnosti koje potencira SPC u Crnoj Gori.

"Mislim da je nešto drugo posredi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona", rekao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije smatra da se radi o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu.

"Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je SPC, a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen", rekao je crnogorski ministar spoljnih poslova.

Upitan o tome da li se ovo pitanje politizuje, Darmanović je odgovorio da je SPC "pre svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda verski".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво