Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori plaši se gubitka monopola u nekim stvarima, ocenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović i poručio da neće biti nikakvog bezakonja i otimanja imovine.

Srđan Darmanović je za Glas Amerike podsetio da su zakon o slobodi veroispovesti prihvatile sve verske zajednice u Crnoj Gori, osim SPC, koja naročito potencira pitanje imovine, prenose podgoričke Vijesti.

Crnogorski ministar je rekao da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima, dodajući da smatra da nema opasnosti koje potencira SPC u Crnoj Gori.

"Mislim da je nešto drugo posredi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona", rekao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije smatra da se radi o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu.

"Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je SPC, a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen", rekao je crnogorski ministar spoljnih poslova.

Upitan o tome da li se ovo pitanje politizuje, Darmanović je odgovorio da je SPC "pre svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda verski".

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 21. jul 2019, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Darmanovic objasni te

cega se vi plasite.

(nedelja, 21. jul 2019, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

Pogresno gospodine,

plasi se za svoju imovinu, jer je ateist Djukanovic i njegovi privesci hoce oteti. Bezocno!
Samo da vas preupitamo; na cemu monopol? Na veri? Na svojoj zemlji? Na svojoj imovini?

(subota, 20. jul 2019, 21:41) - Воронцов [neregistrovani]

Све то Црогорци раде по налогу НАТО

НАТО је проценио да им је православље препрека у остварењу џиљева.. А ко је стварао Црну Гору ако није СПЦ као предводник народа у ослобођењу и уједињењу. Сетимо се владика Петровића и њихове борбе за ослобођење у 18. и 19. веку. Значи оног ко је ослобађао Црну Гору то јест предводио њено ослобођење, а то је СПЦ , наследници епархије Зетске, данас би требали бити избачени из Црне Горе по жељи НАТО и њених послушника.

(subota, 20. jul 2019, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

Zamena teza

SPC nije vlasnik lanca megamarketa, hotela ili benzinskih stanica pa da se plasi gubitka monopola.
SPC ne zanima kvazi crnogorska crkva koju niko nije priznao niti ce. SPC se brine o svojim svetinjama, koje bi neki u C. Gori rado oteli da ikako mogu. Okanite se svetinja SPC a sebi izgradite nove crkve ako vec ne zelite da idete u crkve i manastire SPC i kraj price.