Građani Crne Gore veruju SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je institucija u koju Crnogorci imaju najveće poverenje, pored obrazovnog i zdravstvenog sistema te zemlje, prenose "Vijesti".

Građani imaju najviše poverenja u sistem obrazovanja (52 odsto), SPC (46,6) i zdravstveni sistem (44,7).

Da treba da postoji samo SPC smatra 46,6 odsto, dok samo 4,9 odsto građana, kako se navodi u istraživanju CEDEM-a, veruje da treba da postoji samo nekanonska CPC.

Ukupno 22,4 odsto smatra da treba da postoje obe crkve, dok 20,7 odsto nije iznelo stav po ovom pitanju.

Kada je u pitanju rad Vlade, veći je broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni, U decembru je radom Vlade bilo zadovoljno 31 odsto građana, a u julu 28,8 odsto.

I dalje se smanjuje broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem i povećava se broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem, prenose Vijesti.

Takođe, i dalje se smanjuje poverenje građana u političke institucije sa 37,5 odsto u decembru prošle godine na 34,7 u julu.

Ukupno 58 odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude članica Evropske unije. Ipak, to je umereni trend pada podrške članstvu sa 63.3 odsto na 58.2 odsto, prenose Vijesti.

Protiv učlanjenja u EU je 23 odsto, a 19 odsto nema određeno mišljenje.

Smanjeno je interesovanje za NATO. U CEDEM-u navode da je društvo i dalje veoma podeljeno oko ovog pitanja. Trend podrške je umereno negativan.

EU je glavni oslonac, ali je ujednačen i relativno je visok broj onih koji smatraju da se treba oslanjati na Rusiju i SAD. Da se treba oslanjati na EU smatra 33,4 odsto ispitanih, na SAD 23, a na Rusiju 23,2.

Istraživanje je realizovano od prvog do 13. jula. U istraživanju su učestvovala 1.002 ispitanika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво