Komšić: Veto na zabranu gradnje mosta dogovor Dodika i Kitarovićeve

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, rekao je da je odluka Narodne skupštine RS o Pelješačkom mostu stvar dogovora njegovog srpskog kolege Milorada Dodika sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Koliko znam, Dodik je obećao Hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da će to zaustavljati u Predsedništvu BiH", izjavio je Komšić u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje povodom toga što je Skupština RS podržala Dodikov veto da ospori odluku Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje Pelješačkog mosta.

Komšić odbacuje Dodikove tvrdnje da bi zaustavljanje gradnje Pelješačkog mosta stvorilo probleme s gradnjom mosta na Savi kod Gradiške i nepotrebno otvorilo sukob BiH i EU, što je bio i glavni argument da Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak podrži veto i tako trajno blokira stupanje na snagu odluke za koju su glasali Komšić i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

"Bila je to Dodikova nepotrebna predstava. Želim da upozorim da se i odluke Narodne skupštine RS mogu obarati pravnim lekovima. Nisam sklon onoj 'tuk na utuk', ali je činjenica da Dodik otvara procep. Sada ja i drugi član Predsedništva Šefik Džaferović možemo u federalnom Parlamentu početi da obaramo procese do kojih je RS ili Miloradu Dodiku jako stalo", najavio je Željko Komšić.

On tvrdi da je u celoj priči oko Pelješačkog mosta Dodikov motiv za ulaganje veta bio i to što firma "Integral inženjering" iz Banjaluke, čiji je vlasnik Slobodan Stanković, Dodikov prijatelj, i koja navodno učestvuje u gradnji pristupne ceste Pelješkom mostu.

Najavio je da će kao predsedavajući Predsedništva pokušati da promeni dinamiku u održavanju sednica i dostavljanju materijala.

"Dodikov dug prema Rusiji ogroman" 

Potvrdio je da se s Miloradom Dodikom može "naširoko da razgovara oko poslovnih projekata, ali ne može oko krupnih političkih tema, posebno oko NATO -a".

"Mislim da je njegov dug prema Rusiji ogroman i da on ne može natrag. Zašto je Dodik sebe doveo u takav položaj, to je posebna priča, ali je očevidno da se o tako velikim stvarima s njim ne može razgovarati jer on naprosto nema manevarskog prostora drugačije postupati i ići ka kompromisu. Moje stav je da se tako ponaša isključivo zbog toga što je prezadužen kod Rusa", naveo je Komšić.

"Mnogo otvorenih pitanja sa Hrvatskom" 

Komšić je istovremeno optužio Hrvatsku da odbija rešavanje otvorenih pitanja koja postoje u odnosima između dve države.

Komšić, koji u skladu sa osmomesečnom rotacijom sutra preuzima dužnost predsedavajućeg Predsedništva BiH od srpskog člana, rekao je u intervjuu ovom sarajevskom dnevniku da je dug popis otvorenih pitanja između dve zemlje.

Kao primer naveo je pitanje međudržavne granice, imovine firmi iz BiH u Hrvatskoj i planove za gradnju skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori uz granicu na Uni.

"Interesa od Hrvatske da se rešavaju ta pitanja nema. Sećam se kada je vladu Hrvatske vodio pokojni Ivica Račan zaista je malo falilo da te krupne probleme rešimo ali je ipak sve zapelo jer je došlo do promene vlasti u obe zemlje. I od tada ta pitanja opterećuju odnose između BiH i Hrvatske. Mi smo voljni da ih rešavamo u sledećem razdoblju, imamo želju i dobru volju. Podsećam kako smo mi bili jako korektni u rešavanju imovine hrvatskih firmi i privatnih osoba u BiH, čak i bez uslovljavanja reciprociteta", ukazao je Komšić, koji tvrdi da je isti proces u Hrvatskoj blokiran.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво