Komšić: Veto na zabranu gradnje mosta dogovor Dodika i Kitarovićeve

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, rekao je da je odluka Narodne skupštine RS o Pelješačkom mostu stvar dogovora njegovog srpskog kolege Milorada Dodika sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Koliko znam, Dodik je obećao Hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da će to zaustavljati u Predsedništvu BiH", izjavio je Komšić u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje povodom toga što je Skupština RS podržala Dodikov veto da ospori odluku Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje Pelješačkog mosta.

Komšić odbacuje Dodikove tvrdnje da bi zaustavljanje gradnje Pelješačkog mosta stvorilo probleme s gradnjom mosta na Savi kod Gradiške i nepotrebno otvorilo sukob BiH i EU, što je bio i glavni argument da Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak podrži veto i tako trajno blokira stupanje na snagu odluke za koju su glasali Komšić i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

"Bila je to Dodikova nepotrebna predstava. Želim da upozorim da se i odluke Narodne skupštine RS mogu obarati pravnim lekovima. Nisam sklon onoj 'tuk na utuk', ali je činjenica da Dodik otvara procep. Sada ja i drugi član Predsedništva Šefik Džaferović možemo u federalnom Parlamentu početi da obaramo procese do kojih je RS ili Miloradu Dodiku jako stalo", najavio je Željko Komšić.

On tvrdi da je u celoj priči oko Pelješačkog mosta Dodikov motiv za ulaganje veta bio i to što firma "Integral inženjering" iz Banjaluke, čiji je vlasnik Slobodan Stanković, Dodikov prijatelj, i koja navodno učestvuje u gradnji pristupne ceste Pelješkom mostu.

Najavio je da će kao predsedavajući Predsedništva pokušati da promeni dinamiku u održavanju sednica i dostavljanju materijala.

"Dodikov dug prema Rusiji ogroman" 

Potvrdio je da se s Miloradom Dodikom može "naširoko da razgovara oko poslovnih projekata, ali ne može oko krupnih političkih tema, posebno oko NATO -a".

"Mislim da je njegov dug prema Rusiji ogroman i da on ne može natrag. Zašto je Dodik sebe doveo u takav položaj, to je posebna priča, ali je očevidno da se o tako velikim stvarima s njim ne može razgovarati jer on naprosto nema manevarskog prostora drugačije postupati i ići ka kompromisu. Moje stav je da se tako ponaša isključivo zbog toga što je prezadužen kod Rusa", naveo je Komšić.

"Mnogo otvorenih pitanja sa Hrvatskom" 

Komšić je istovremeno optužio Hrvatsku da odbija rešavanje otvorenih pitanja koja postoje u odnosima između dve države.

Komšić, koji u skladu sa osmomesečnom rotacijom sutra preuzima dužnost predsedavajućeg Predsedništva BiH od srpskog člana, rekao je u intervjuu ovom sarajevskom dnevniku da je dug popis otvorenih pitanja između dve zemlje.

Kao primer naveo je pitanje međudržavne granice, imovine firmi iz BiH u Hrvatskoj i planove za gradnju skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori uz granicu na Uni.

"Interesa od Hrvatske da se rešavaju ta pitanja nema. Sećam se kada je vladu Hrvatske vodio pokojni Ivica Račan zaista je malo falilo da te krupne probleme rešimo ali je ipak sve zapelo jer je došlo do promene vlasti u obe zemlje. I od tada ta pitanja opterećuju odnose između BiH i Hrvatske. Mi smo voljni da ih rešavamo u sledećem razdoblju, imamo želju i dobru volju. Podsećam kako smo mi bili jako korektni u rešavanju imovine hrvatskih firmi i privatnih osoba u BiH, čak i bez uslovljavanja reciprociteta", ukazao je Komšić, koji tvrdi da je isti proces u Hrvatskoj blokiran.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 19. jul 2019, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

Nije ga Sarajevo stavilo u položaj da se zadužuje!

On sada od Sarajeva hoće da mu ono otplati dugovanja koje je banjalučka vlastela napravila!
Bolje je da traži od glavnog svoje zemlje, nego da mu Srbija plaća gluposti koje je pravio.

(petak, 19. jul 2019, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Postovanje

Gospodin Komsic je upravu pustite coveka neka radi svoj posao u BiH . Kao sto je neko napisao u jednom od komentara vodite svoju brigu u Srbiji takoje slazem se sa vasim komentarom lep pozz

(petak, 19. jul 2019, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

Dodik duzan Rusima

to jeste ali ste ga vi svi u Sarajevu stavili u tu poziciju.

(petak, 19. jul 2019, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

Brinimo svoju brigu!

Imamo problem Kosova, koji je, izgleda, većini komentatora, manje bitan od problema ko vodi čiju politiku - u BiH!
Brinimo svoju brigu!

(petak, 19. jul 2019, 15:28) - Ivan [neregistrovani]

Dva mandata.

Džaferović dobio prvi, a za 8 mjeseci ce i drugi mandat.

Evo da se kladimo da predstavnik Hrvata u Predsednistvu BiH nikad nece imati drugacije misljenje od Džaferovića !

(petak, 19. jul 2019, 15:13) - Zoran [neregistrovani]

Nista nije slucajno.

Odgovor za - BiH
Zašto bi to trebalo nas da brine?
U Srbiji imamo dosta svojih problema.

Zato sto ne zivis u vakumu, zato sto se u ovim malim drzavicama problemi prelivaju, kao u spojenim posudama.

(petak, 19. jul 2019, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

BiH

Zašto bi to trebalo nas da brine?
U Srbiji imamo dosta svojih problema.

(petak, 19. jul 2019, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

@Vec vidjeno

Pa Komsic i jeste drugi bosnjacki clan predsednistva. Birali su ga Bosnjaci a ne Hrvati. Najzalosnije od svega je to sto se Bosnjaci nadaju da ce Komsic uraditi nesto, a svasta nesto je obecao, a zaboravljaju da je Komsic i pre bio (cini mi se 1 ili 2 puta) na istom mestu na kome se sada nalazi, takodje zahvaljujuci glasovima Bosnjaka. I uradio je jedno veliko nista...

(petak, 19. jul 2019, 11:45) - milan lala [neregistrovani]

Neodrziva BiH.

A ti si Komsicu kobejagi neki "Hrvatski predstavnik" u predsednistvu BiH pa stitis Hrvatske interese? No vec opste poznate cinjenice jasno govore da si ti iskljucivo zastitnik i cuvar muslimanskih interesa u BiH. Tako imamo situaciju da u predsednistvu BiH sede dva predstavnika i cuvara muslimanskih interesa iz FBiH i jedan predstavnik i zastitnik interesa Srba iz R. Srpske , a Hrvati iz BiH nemaju svog predstavnika . Ovakav Frankestajn od drzave nema buducnost.

(petak, 19. jul 2019, 11:34) - FORum LIvii [neregistrovani]

vec vidjeno

Komsic se ponasa kao da je zastupnik bosnjackog a NE hrvatskog naroda u BiH .On hrvatsku zajednicu podredjuje nekim cudnim interesima a ne saradnji sve tri zajednice u BiH i saradnji sa maticnom drzavom.
Zalosno je sto on od svog  izbora unosi konfuziju i razdor a da to nije prepoznato od medjunarodne zajednice i od njenog zastupnika u BiH.
Bilo kako bilo, crni oblaci su i dalje nad Bosnom.