Sud potvrdio: Holandija delimično odgovorna za ubistva u Srebrenici

Holandski Vrhovni sud potvrdio je raniju odluku prema kojoj je ta zemlja delimično odgovorna za smrt 350 muškaraca, koji su isterani iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995, nakon čega su likvidirani, javlja "Rojters".

U odluci suda je utvrđeno da su holandski mirovnjaci mogli da dozvole muslimanskim muškarcima da ostanu u utočištu u bazi, i da su ih predajom podvrgli mogućem zlostavljanju ili ubistvu od strane trupa bosanskih Srba.

Reč je o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine, navodi Kliks.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u proporciji od "30 posto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi uspeli da prežive da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Tom odlukom, Holandija je oslobođena odgovornosti za stradanje muškaraca koji nisu bili unutar baze holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna da isplati odštetu porodicama žrtava. Sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво