Sud potvrdio: Holandija delimično odgovorna za ubistva u Srebrenici

Holandski Vrhovni sud potvrdio je raniju odluku prema kojoj je ta zemlja delimično odgovorna za smrt 350 muškaraca, koji su isterani iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995, nakon čega su likvidirani, javlja "Rojters".

U odluci suda je utvrđeno da su holandski mirovnjaci mogli da dozvole muslimanskim muškarcima da ostanu u utočištu u bazi, i da su ih predajom podvrgli mogućem zlostavljanju ili ubistvu od strane trupa bosanskih Srba.

Reč je o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine, navodi Kliks.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u proporciji od "30 posto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi uspeli da prežive da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Tom odlukom, Holandija je oslobođena odgovornosti za stradanje muškaraca koji nisu bili unutar baze holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna da isplati odštetu porodicama žrtava. Sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 19. jul 2019, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

Odgovornost Holandjana 10%

i shodno tome obestecenje porodicama stradalih 10%.od zahtjeva za obestecenje. Radi se o 350 muskaraca i tinejdzera koji su bili pod zastitom UN a koje holandski bataljon nije sprecio da preda srpskim snagama. Srpska Krajina je takodje bila pod zastitom UN i znamo kako je zavrsilo, sve je zaboravljeno kao da se nikada nije dogodilo. Bake i djedovi su ubijeni u Gruborima i po dobrom starom obicaju hrvatskog "pravosudja" niko nije odgovarao. Nazalost prvi koji zaborave srpske zrtve su sami Srbi.

(petak, 19. jul 2019, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Razmišljanje

Ovo je odlična vest.
Na osnovu ove presude, svuda gde su UN snage bile raspoređene po raznim misijama tokom razbijanja Jugoslavije, Srpske žrtve gde je garancija za primirja bila UN, treba da tuže države odnosno vojsku koja nije obavila svoj posao i na taj način nekako da se obezštete porodice nastradalih u etničkim čišćenjima od Sloovenije do Kosova.

(petak, 19. jul 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Aman vise

Tolika medijska pažnja, toliko performansa, mučeništva, postaje degutantno čak i prema žrtvama. Samo jedno pitanje - gde su stotine HILJADA srpskih civila, žena, dece, proteranih, poklanih, streljanih ili bačenih u jame? Gde je tu genocid, što ne pravimo makar dan sećanja na sve te ljude?? Odgovor - zato što smo Srbi, zato što jednostavno imamo toliko dostojanstva da sve to držimo za sebe u nadi da će sutra biti bolje.