Parlament RS o vetu Dodika

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske na posebnoj sednici izjasniće se o potvrđivanju izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Republike Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna–Pelješac.

Inicijativu je Dodik pokrenuo posle preglasavanja od druga dva člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se gradnja mosta obustavi dok se ne utvrdi granica između BiH i Hrvatske na moru.

Samo dva dana nakon odluke Predsedništva u Sarajevu u Banjaluci se na zahtev Milorada Dodika održava posebna sednica Parlamenta Srpske. Dodik traži podršku poslanika i objašnjava pokretanje veta.

"Izlaz na otvoreno more odnosno pravo na pristup moru u skladu sa međunarodnom konvencijom neće biti uskraćeno izgradnjom ovog mosta jer se on gradi 500 metara od privremene linije razgraničenja, a njegovi su gabariti takvi da neće predstavljati smetnju. Ovde se dolazi do ključnog pitanja – da li mi koji se zalažemo da se niko ne meša u naša unutrašnja pitanja imamo pravo da se mešamo u unutrašnja pitanja Hrvatske? Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji, dakle ne u dodiru sa granicom BiH", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik ističe da bi Džaferovićevim i Komšićevim osporavanjem izgradnje Pelješačkog mosta, Hrvatska povukla svoj potpis iz Sporazuma o izgradnji mosta na Savi, koji je potpisan samo dva sata pre preglasavanja u Predsedništvu. Tako se, kaže, indirektno želi ugroziti taj projekat.

"Pritom je za njih glasao i hrvatski član predsedništva Željko Komšić, nesumnjivo izabran glasovima bošnjačkih birača koji su mu dali više glasova nego nominalnom članu predsedništva iz redova Bošnjaka gospodinu Džafiroviću. Nema ni sreće ni napretka ni za koga u Bosni kao tronacionalnoj zemlji ako se pokušavaju nametati političke odluke jednog naroda drugim narodima", rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Skupštini da podržava akciju Milorada Dodika i da se protivi politici preglasavanja.

Istakla je značaj ustavnog mehanizma koji ima Narodna skupština Srpske, koja može uvek da poništi takvu odluku Predsedništva.

Premijer RS Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je neko, preglasavajući srpskog člana Predsedništva, imao cilj da izazove sukob, reagovanje i odmazdu Hrvatske, ali da je to Milorad Dodik pravovremeno prepoznao i podneo veto.

"Ova njegova izjava o zaštiti vitalnog entitetskog interesa najviši je interes Srba. Ovo je prava stvar i ovim šaljemo poruku da je Narodna skupština mesto odlučivanja, a ne Predsedništvo... Poruka je - Ne možete nas više preglasavati", istakao je Višković.

Očekuje se da će poslanici podržati veto

Dodikov SNSD sa koalicionim partnerima ima većinu u Parlamentu Srpske, pa se očekuje da će poslanici podržati veto na odluku Predsendištva BiH.

Hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko pohvalila je Dodikov potez ulaganja veta.

"U ovom trenutku izgleda da je jedini glas razuma u Predsedništvu BiH i opredeljenost evropskim integracijama, pokazuje Milorad Dodik. To je jasno pokazao pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa i pokazivanjem želje da se BiH ne zaustavi na evropskom putu i da se spreči izazivanje međunarodnih konflikata", rekla je Željana Zovko.

Istakla je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva pokazalo svoje pravo svetlo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво