Čistke u hrvatskoj vladi, imenovani novi ministri

Vlada u Zagrebu je rekonstruisana. Troje ministara je smenjeno, a na njihova mesta imenovani novi ljudi. Osveženja su bila nužna, poručuje premijer Plenković.

Premijer Andrej Plenković smenio je ministarku regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministarku demografije Nadu Murganić.

Na mesto Gabrijele Žalac postavljen je ministar rada Marko Pavić. Josip Aladrović, šef HZMO-a, zameniće Marka Pavića.

Nadu Murganić će zameniti HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Tomislava Tolušića bi trebalo da zameni Marija Vučković.

Mario Banožić biće predložen za novog ministra državne imovine umesto Gorana Marića, koji je morao da podnese ostavku zbog afere sa poklanjanjem nekretnina.

Ministarku spoljnih i evropskih poslova, koja odlazi na mesto generalne sekretarke Saveta Evrope, zameniće konzul u Nemačkoj Goran Grlić Radman.

Potpredsednici vlade su ministri finansija i unutrašnjih poslova Zdravko Marić i Davor Božinović.

Premijer Andrej Plenković se nakon sastanka sa koalicionim partnerima obratio novinarima rekavši da su "osveženja bila nužna". 

"Kao mandatar i onaj koji odlučuje, procijenili smo da u ovim političkim okolnostima, jednoj opterećujućoj slici za vladu, ova osvježenja su bila nužna. Procijenio sam, zajedno s vodstvom HDZ-a, da je potreban jedan bitan zaokret. U fokus javnosti i medija želim da dođu sva ona pozitivna postignuća, a da sve ono što radimo kao vlada dođe u fokus neopterećeno s onim što nam je oduzimalo pozornost", rekao je Plenković.

broj komentara 0 pošalji komentar