Mektić Dodiku: Srbi se u Hrvatskoj tretiraju kao stoka

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kritikovao je Milorada Dodika, rekavši da dok se Srbi u Hrvatskoj tretiraju kao "stoka sitnog zuba", Dodik ide dotle da izgradnju Pelješačkog mosta proglašava za "srpski nacionalni interes".

Dragan Mektić je to napisao na Tviteru, a povodom odluke predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da se pozove na zaštitu vitalnog entitetskog interesa i time spreči pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješačkog mosta.

Mektić je ocenio da je tom odlukom hrvatski interes odjednom postao srpski interes, prenosi Kliks.

Narodna skuština Republike Srpske sutra će se izjasniti o Dodikovom mišljenju da je ugrožen vitalni entitetski interes, a zakonodavnom organu bosanskohercegovačkog entiteta RS tim povodom obratiće se i Dodik.

Dodik je rekao da bi zbog usvajanja odluke o Pelješačkom mostu BiH mogla da ima probleme s brojnim subjektima, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije. 

Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, koji je na tu funkciju izabran glasovima Bošnjaka, izjavio je da potez prededavajućeg BiH Milorada Dodika, koji se pozvao na vitalni nacionalnih interes srpskog naroda u slučaju gradnje Pelješačkog mosta, čudan i nepromišljen.

Za Komšića je taj Dodikov potez čudan i nepromišljen, jer kako kaže Republika Srpska je dovedena u situaciju da razmatra pitanje vitalnog nacionalnog interesa u slučaju koji se tiče drugog entiteta, odnosno Federacije BiH.

Smatra i da entiteti zapravo nemaju nikakva ovlašćenja kada je reč o utvrđivanju granica BiH i susednih država.

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su juče za pokretanje spora sa Hrvatskom zbog izgradnje Pelješačkog mosta, ali se tome usprotivio srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes. 

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 18. jul 2019, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

Све је релaтивнo

Акo се Срби у ХР третирaју “кao стoкa“ у бoшњaчкoм делу ФБиХ се третирaју кao бубaшвaбе. И oд лoшег увек имa гoре. Дoдик знa штa и зaштo рaди. А глaснoгoвoрници СДА гa нaрaвнo нaпaдaју. Тo им улaзи у oпис пoслa,мa штa oн рaдиo.

(sreda, 17. jul 2019, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

Eh, kada se samo setim, kako je moj pok. otac pazio blago (stoku ), kada bi se makar upola tako, u......

.........Hrvatskoj tretirali nesrecni Srbi, bilo bi - super!

(sreda, 17. jul 2019, 17:14) - Miloje [neregistrovani]

Skratiti put do Knina od BG

postovani prijatelji ...evo ja bi o jednoj istini....Da bi prognani Srbi dosli kako tako do svojih kuca u dalmaciji potrebno im je 12-ak sati autobusom...Znaci voze se prema Sisku i tek onda dole u Dal....Zasto se gospodin Dodig ne zalaze da se to nekako sredi preko Bosne i Hercegovine...mislim da bi bilo duplo blize ...Eto tpo je u interesu jadnih nesretnih Srba iz Hrvatske...A pricati o nekom mostu i peljescu tu nema nikakve veze sa Srbima...to su neciji tudji interesi..presvega Nemacke...Austrije i tako dalje...svih onih koji eksploatisu Hrvatsku i Srbiju..Toliko i Hvala vam!

(sreda, 17. jul 2019, 15:56) - Herc [neregistrovani]

Propala država

Jadna je država gdje se pita neko poput Mektica..koji kao prvo nema kulturu izražavanja.
Ne vidim šta je on doprineo napredku RS i uopšte BiH...Za njegovog mandata samo ce biti upamćeno bilaćenje Republike Srpske ...Koga ti uopšte predstavljas...Jadno i žalosno..

(sreda, 17. jul 2019, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

Mekticu ko te ne zna skupo bi te platio

Mektic ni jednom recju nije rekao kako tretiraju Srbe u Federaciji, a zna vrlo dobro da ih tretiraju kao gradjane ne drugog vec dvadeset i drugog reda. Svo vreme od kako je postao ministar bezbednosti ni jednom se nije osvrnuo na pitanje Srba u Federaciji. Ali eto cim Dodik nije glasao kao druga dva predstavnika u predsednistvu BiH, odma se toboze brine za Srbe u Hrvatskoj, koji zaista zive kao gradjani drugo reda. E to se zove licemerje!

(sreda, 17. jul 2019, 15:37) - Никола [neregistrovani]

Не брините о нама

Г. Мектићу, молим, не брините о нама Србима. А ако сте ви и г. Комшић против Пељешког моста, то решавајте унутар вашег народа.

(sreda, 17. jul 2019, 15:35) - SuperSrbin [neregistrovani]

istorija

Pa nisu Srbi u Krajini i pogranicnim delovima Austrougarske bili zato sto su intelektualci.

(sreda, 17. jul 2019, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Ne znam za Dodika i "srpski interes" u jednom mostu, ali

Pelješki most definitivno nijedna normalna zemlja na mestu BiH ne bi dozvolila. Hrvatska je mogla da izgradi i tunel koji nikako ne bi ugrožavao pristup BiH otvorenom moru, ali uporno je gurana ideja baš o mostu, kao da je samo u inat Bosancima.

(sreda, 17. jul 2019, 13:01) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim :

Mektiću je ovde najvažnije suprotstavljanje Dodiku , sve ostalo je samo kamuflaža .

(sreda, 17. jul 2019, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Prelivoda

Ovo je jedan krasan bosanski termin.
Zna li ga ovaj gospodin?