Zaev o slučaju "Reket"

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da otvaranje istrage u slučaju "Reket", u okviru koje je uhapšen Bojan Jovanovski poznatiji kao "Boki 13", demonstrira jasnu i nedvosmislenu borbu protiv kriminala i korupcije u toj zemlji.

Zoran Zaev je u intervjuu za agenciju MIA zahtevao od Tužilaštva u Skoplju da obelodani kakva je umešanost specijalnog tužioca Katice Janeve, koja je iznenada podnela ostavku, kako bi se zaustavile spekulacije, koji su, kako je naveo, predmet zloupotrebe jer je reč o visokom državnom funkcioneru.

Makedonski premijer smatra da ovaj slučaj neće uticati na kredibilitet Specijalnog tužilaštva jer, kako ističe, ta institucija ima kapacitet i ljudske resurse da dobro obavlja svoje zadatke.

Odbacio je tvrdnje lidera najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da su u ovaj slučaj umešani i visoki funkcioneri njegovog vladajućeg Socijaldemokratskog saveza. Zaev je pozvao Mickoskog da, ako ima dokaze, o tome obavesti tužilaštvo jer je to, kako je rekao, njegova dužnost.

Inače, slučaj "Reket" je izazvao veliku pažnju makedonske javnosti zbog umešanosti poznatih medijskih ličnosti poput Bojana Jovanovskog.

Eventualna umešanost, kako pišu makedonski mediji, šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve dodatno je uzburkala makedonsku političku scenu s obzirom na to da je VMRO-DPMNE blokirao rešavanje statusa tog tužilaštva zbog neslaganja sa vladajućim Socijaldemokratskim savezom o tome da Janeva ostane na čelu te institucije.

Specijalno javno tužilaštvo je formirano 2015. godine sa mandatom od četiri godine, kao nezavisni istražni organ koji je trebalo da procesuira krivične odgovornosti proizašle iz prisluškivanih razgovora funkcionera za vreme dok je premijer bio Nikola Gruevski.

Vlast i opozicija u Severnoj Makedoniji rade na predlogu Zakona o specijalnom tužilaštvu kako bi se omogućio nesmetan rad ove institucije, čiji mandat formalno-pravno se završava u septembru ove godine, ukoliko se prethodno ne postigne zakonsko rešenje o njegovom funkcionisanju kao delu pravnog sistema te zemlje.

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da u slučaju "Reket" poseduje audio i video-materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Zorana Milevskog koji su, uz podršku jednog tužioca, ucenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona evra u zamenu za oslobađajuću presudu.

Kako navode makedonski mediji, reč je čuvenom skopskom biznismenu Jordanu Orce Kamčevu, koji je prijavio slučaj Tužilaštvu u Skoplju nakon što su Jovanovski i Milevski tražili od njega osam miliona evra kako bi mu pomogli, uz podršku tužioca, da bude oslobođen optužnice makedonskog Specijalnog tužilaštva u slučaju "Imperija".

Mediji tvrde da je upravo Katica Janeva tužilac koji je umešan u ovaj slučaj. Prošle noći makedonska policija je izvršila pretres kuće Katice Janeve i tom prilikom joj je oduzet mobilni telefon. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 17. jul 2019, 00:50) - Aotearoa [neregistrovani]

Izgleda da samo jos Zaev ne zna

da su ga "pustili niz vodu" oni koji su ga i doveli na vlast !?