Dodik preglasan, ide li BiH u spor sa Hrvatskom

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora sa Hrvatskom zbog izgradnje Pelješačkog mosta, ali se tome usprotivio srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

Milorad Dodik je nakon sednice Predsedništva rekao da je bilo predloga oko obustavljanja radova na Pelješačkom mostu i otvaranja spora sa Hrvatskom.

"Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS-u zašto to nije dobro", istakao je Dodik.

Zbog takvog poteza odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća, pa će se čekati odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je naveo da je predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, a ne da se priča usmerava na Pelješački most i dodao da bi zbog usvajanja takve odluke imali probleme sa brojnim subjektima, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije.

"Pelješački most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bismo imali probleme u tom pogledu", poručio je Dodik.

Šefik Džaferović rekao je da su na sednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješačkog mosta i da razgovorom reše sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

"Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora", dodao je Džaferović.

Međutim, naglasio je da Dodik nije podržao zaključke, te da je najavio ulaganje vitalnog entitetskog interesa. 

"Ukoliko u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobije dvotrećinsku većinu, zaključak neće biti usvojen, u suprotnom će biti postupano onako kako je navedeno u zaključku", pojasnio je Džaferović i poručio da BiH ne traži ništa što nije njeno.

Smatra da interes Republike Srpske treba da bude da BiH ima neometan pristup otvorenom moru u skladu sa Konvencijom o pravu mora UN.

Inače, BiH već godinama pokušava da reši pitanje granice sa Hrvatskom, ali bezuspešno. Uprkos protivljenju zvaničnog Sarajeva, Hrvatska je nastavila da gradi Pelješački most, koji za BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more, navodi portal Kliks.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво