Dodik preglasan, ide li BiH u spor sa Hrvatskom

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora sa Hrvatskom zbog izgradnje Pelješačkog mosta, ali se tome usprotivio srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

Milorad Dodik je nakon sednice Predsedništva rekao da je bilo predloga oko obustavljanja radova na Pelješačkom mostu i otvaranja spora sa Hrvatskom.

"Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS-u zašto to nije dobro", istakao je Dodik.

Zbog takvog poteza odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća, pa će se čekati odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je naveo da je predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, a ne da se priča usmerava na Pelješački most i dodao da bi zbog usvajanja takve odluke imali probleme sa brojnim subjektima, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije.

"Pelješački most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bismo imali probleme u tom pogledu", poručio je Dodik.

Šefik Džaferović rekao je da su na sednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješačkog mosta i da razgovorom reše sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

"Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora", dodao je Džaferović.

Međutim, naglasio je da Dodik nije podržao zaključke, te da je najavio ulaganje vitalnog entitetskog interesa. 

"Ukoliko u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobije dvotrećinsku većinu, zaključak neće biti usvojen, u suprotnom će biti postupano onako kako je navedeno u zaključku", pojasnio je Džaferović i poručio da BiH ne traži ništa što nije njeno.

Smatra da interes Republike Srpske treba da bude da BiH ima neometan pristup otvorenom moru u skladu sa Konvencijom o pravu mora UN.

Inače, BiH već godinama pokušava da reši pitanje granice sa Hrvatskom, ali bezuspešno. Uprkos protivljenju zvaničnog Sarajeva, Hrvatska je nastavila da gradi Pelješački most, koji za BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more, navodi portal Kliks.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 17. jul 2019, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Most Gradiška

Ne samo most ( kojeg srpska strana pristaje financirati popola ), već je potrebno sagraditi još i 23 km spojne autoceste do čvora Okučani i završiti petlju na Autocestu Zagreb-Beograd, što je srpska strana odbijala sufinancirati iako sve je to u interesu povezivanja Banja Luke i Beograda, Hrvatska baš i nema nekog interesa za sve ovo, ali je pokazala dobru namjeru da se sve to realizira. Dakle, odgađanje relizacije ovog projekta nije od strane Hrvatske. Sama ideja da se Banja luka poveže s Beogradom izgradnjom paralelne autoceste kroz BiH je ekonomski potpuno neopravdana-svejedno bi dijelom prolazila preko teritorije Federacije.

(sreda, 17. jul 2019, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

EU i Pelješački most

EU je odobrila projekt i financira ga sa 85 % nepovratnih sredstava!(najviše u cijeloj EU !), a gradi ga najveća kineska građevinska (državna) firma.I ovi bosanski....bi da zaustave radove koji su uznapredovali i u punom jeku-svi podvodni piloni su pobodeni i sada se već radi iznad vode.Smiješni su, nemaju drugih problema u svojoj napola državi.Priča o pristupu otvorenom moru je izmišljena jer će ispod mosta moći proći daleko veći brodovi nego što mogu pristati u turističkoj jahta lučici Neum-inače 100 % hrvatski gradić.I Komšić kao zastupa interese hrvatskog naroda.Bravo za Dodika, čovjek je realist i s njim se može i razgovarati i dogovoriti-nisam mislio da ću ovo ikad izjaviti.

(sreda, 17. jul 2019, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

Pripadnici

komunističke ideologije nemaju nacije.

(sreda, 17. jul 2019, 06:33) - anonymous [neregistrovani]

Nepopravljiva velika greška Kralja Aleksandra!

Setimo se samo neke nepostojeće države Hrvatske, posle Velikog rata 1917. A sada, dobili skoro sav Jadran i dalje otimaju svima sve...

(sreda, 17. jul 2019, 02:00) - anonymous [neregistrovani]

Odlično

Srbi nikada nisu imali ovakvog predsednika vizionara. Uvek su se borili sami protiv svih. On je uspeo u tome da Hrvati ne oponiraju srpskim interesima u BIH a to je velika stvar jer su u ratu vezivali zastave protiv Srba, uspio je da mu predsednik HDZ i ambasador Hrvatske dođu na Dan Republike što je značajnije za legitimitet i budućnost tog praznika od bilo koje ličnosti iz Srbije. Pokušava naći prava prijateljstva i u Mađarskoj, Italiji, Austriji jer nama su bitni pravi prijatelji koji mogu ponešto pomoći kad zatreba, a ne prazne floskule Zapadnih velikaša a u svakom važnom pitanju za naš narod i državu su protiv nas.

(sreda, 17. jul 2019, 00:25) - anonymous [neregistrovani]

@Tante za kukuriku

Ne moze i jare i pare. Most za most,

(utorak, 16. jul 2019, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Po logici stvari

Ako Komsic u predsjednistvu BiH zastupa interese Muslimana, a ne Hrvata u cije ime je navodno izabran, zasto onda Dodik ne bi mogao zastupati interese Hrvata pogotovo ako je to jos u interesu i srpskog naroda u BiH, a jeste?

(utorak, 16. jul 2019, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

Ok

Sa Hrvatskom nema ljubavi to znamo, Dodik dobro radi samo interes za interes. Ne treba ih imati ni za protivnika ako se ne mora, a u BiH interesi Srba i Hrvata se dosta prepliću ako žele da opstanu na svojim ognjistima i da se koriste Dejtonska prava u drzavnoj zajednici entiteta

(utorak, 16. jul 2019, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

most

Jos se svi cude i pitaju sta bi Hrvatskoj da potpise ugovor o pocetku gradnje mosta na Savi sa izvodjacima. Ovaj most daje puni smisao auto-putu Banjaluka-Gradiska a kasnije i Banjaluka-Beograd i izmjesta granicni prelaz iz Gradiske gdje su guzve nesnosljive

(utorak, 16. jul 2019, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Koja logika?

Povlači vitalni nacionalni interes...Nemam reči...Ko u ove političke igre ne veruje, sam je kriv što mu je tako kako mu je.....