Čavušoglu: Turska i Severna Makedonija su prirodni saveznici

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da su Turska i Severna Makedonije prirodni saveznici i da su sada već partneri u NATO.

Čavušoglu je istakao da je prirodno savezništvo postojalo i pre poziva u NATO, kao i da je u svim oficijelnim dokumentima NATO u kojima se pominjala Makedonija bilo istaknuto da Turska priznaje Makedoniju pod ustavnim imenom, prenosi makedonski portal Plusinfo.

Čavušoglu se nada da će Severna Makedonija uskoro i zvanično postati članica NATO-a što je, prema njegovim rečima, od suštinskog značaja za region Zapadnog Balkana.

Turski ministar je, takođe, izrazio svoju podršku evropskim integracijama Severne Makedonije.

Najavio je posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Severnoj Makedoniji, koja je još u procesu pripreme.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov zahvalio je Turskoj zbog ratifikacije protokola Severne Makedonije o učlanjenju u NATO.

"To ne menja ništa suštinski jer smo mi saveznici od prvog dana naše nezavisnosti, ali sada i formalno, a uskoro kao buduća članica Alijanse postaćemo i u tom smislu saveznici sa prijateljskom Turskom", naglasio je Dimitrov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се