Linta: Apsurdna tvrdnja da je vojska RS počinila genocid

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenjuje kao "besmislenu i apsurdnu" tvrdnju da je Vojska Republike Srpske 1995. godine počinila genocid u Srebrenici i ističe da zapadni centri moći moraju da promene politiku i pomognu da se utvrdi stvarna istina o stradanjima svih naroda u ratu devedesetih.

Miodrag Linta je izjavio da zapadni centri moći, ako zaista žele trajni mir i stabilnost i pomirenje u BiH, moraju da pomognu oko utvrđivanja stvarne istine o stradanju Srba i Bošnjaka u Srebrenici i srednjem Podrinju, da se jednako poštuju sve nevino stradale žrtve iz proteklog rata i da svi oni koji su činili zločine treba da odgovaju pred licem pravde.

Smatra da je to propaganda zapadnih centara moći s ciljem da se u svetskoj javnosti dodatno opravda laž da su "Srbi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH bili agresori i zločinci, a Bošnjaci nevine žrtve koje su vodile oslobodilački rat".

Linta ističe da je veoma važno da se u međunarodnoj i domaćoj javnosti stalno ponavlja nesporna činjenica da se Srebrenica ne može svesti samo na 1995. godinu.

Dodaje da su muslimanske snage, na čelu sa Naserom Orićem, od 1992. do 1995. godine izvršile brutalne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima i zapalile i opljačkale veliki broj srpskih sela i zaseoka u srednjem Podrinju.

Naveo je i da za ubijanje Srba u Srebrenici u srednjem Podrinju niko nije osuđen pred Haškim tribunalom i da je jasno da su Međunarodni sud pravde u Hagu i Haški tribunal imali zadatak da sude samo srpskom narodu. 

U pitanju su, kaže, političke presude koje nemaju veze sa istinom i događajima na terenu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара