Linta: Apsurdna tvrdnja da je vojska RS počinila genocid

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenjuje kao "besmislenu i apsurdnu" tvrdnju da je Vojska Republike Srpske 1995. godine počinila genocid u Srebrenici i ističe da zapadni centri moći moraju da promene politiku i pomognu da se utvrdi stvarna istina o stradanjima svih naroda u ratu devedesetih.

Miodrag Linta je izjavio da zapadni centri moći, ako zaista žele trajni mir i stabilnost i pomirenje u BiH, moraju da pomognu oko utvrđivanja stvarne istine o stradanju Srba i Bošnjaka u Srebrenici i srednjem Podrinju, da se jednako poštuju sve nevino stradale žrtve iz proteklog rata i da svi oni koji su činili zločine treba da odgovaju pred licem pravde.

Smatra da je to propaganda zapadnih centara moći s ciljem da se u svetskoj javnosti dodatno opravda laž da su "Srbi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH bili agresori i zločinci, a Bošnjaci nevine žrtve koje su vodile oslobodilački rat".

Linta ističe da je veoma važno da se u međunarodnoj i domaćoj javnosti stalno ponavlja nesporna činjenica da se Srebrenica ne može svesti samo na 1995. godinu.

Dodaje da su muslimanske snage, na čelu sa Naserom Orićem, od 1992. do 1995. godine izvršile brutalne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima i zapalile i opljačkale veliki broj srpskih sela i zaseoka u srednjem Podrinju.

Naveo je i da za ubijanje Srba u Srebrenici u srednjem Podrinju niko nije osuđen pred Haškim tribunalom i da je jasno da su Međunarodni sud pravde u Hagu i Haški tribunal imali zadatak da sude samo srpskom narodu. 

U pitanju su, kaže, političke presude koje nemaju veze sa istinom i događajima na terenu. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. jul 2019, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

Vas poziv gospodine Linta,

zapadnim centrima biti naravno uslisen, to ce oni rado pomoci (na svoj poznati nacin), a i da sve druge narode "oplacu" dodace bar 50% "istine" i pripisati je Srbima. O srpskim zrtvama oni nikad nista nisu culi.