Potočari, 24 godine od zločina u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima obeležena je 24. godišnjica zločina u Srebrenici. Uz pomen stradalima, ukopani su posmrtni ostaci 33 identifikovane žrtve.

Komemoraciji su prisustvovale brojne visoke delegacije i zvanice, a izjave upućene javnosti odnosile su se na potrebu donošenja zakona o zabrani negiranja genocida.

I porodice žrtava su poručile da počinioci zločina moraju da priznaju svoja nedela kako bi se nastavio život na ovim prostorima.

Sve one koji imaju bilo kakve informacije o žrtvama koje se i dalje vode kao nestale zamolili su da progovore kako bi svi ubijeni mogli naći smiraj, a njihove porodice i rodbina imati mesto gde će doći i moliti se za njih.

Zvaničnici su posebnu pažnju posvetili, kako se navodi, "negatorima genocida" koji su proteklih godina sve glasniji i ostrašćeniji u svojoj zloj nakani.

"Negiranje genocida je njegova poslednja faza, a to se mora zaustaviti donošenjem adekvatnog zakona", poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je rekao da će se pobrinuti da se to što pre dogodi.

On je kritikovao negiranje genocida, što se, kako kaže, i danas može čuti od nekih zvaničnika iz Republike Srpske.

"To su njihovi ružni politički stavovi. Imamo dve odluke međunarodnog suda i taj sud je, kao najviše telo, u tančine i u hiljadama dokumenata dokumentovao šta se ovde dogodilo", kazao je Incko u Potočarima.

Rekao je i da će se zalagati za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Hamdija Fejzić, pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da iskoristi svoja ovlašćenja i proglasi usvojenim zakon o zabrani negiranja genocida.

Fejzić je podsetio na međunarodnog suda kojom je, kako je rekao, definisano da se u Srebrenici desio genocid ističući da uprkos tome vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju da revidiraju presudu Suda u Hagu i izjednače zločinca i žrtvu.

Komemoraciji su prisustvovali i i preživeli Srebreničani, porodice, rodbina, učesnici Marša mira, ultramaratonci, biciklisti...

Verski deo današnjeg programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Pročitani su i odlomci iz romana "Derviš i smrt" te proučena ilahija "Šehidi" i izveden "Srebrenički inferno" koji je napisao Džemaludin Latić.

Komemoraciji nije prisustvovao niko od zvaničnika Srbije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво