Nova demokratija glavni favorit na izborima u Grčkoj

Prema istraživanjima biračkog tela u Grčkoj, prvi favorit za pobedu na predstojećim izborima je partija desnog centra Nova demokratija.

Stranka Kirjakosa Micotakisa mogla di ostvari većinsku pobedu, što bi bila značajna promena u odnosu na krkhku kolaciju kou predvodi levičarska Siriza, piše britanski Gardijan.

Prema anketama od četvrtka, konzervativna Nova denokratija ima prednost od osam odsto u odnosu na stranku premijera Aleksisa Ciprasa.

Ukoliko se ovi rezlutati ponove i na izborima, Nova demokratija trebalo bi da osvoji između 155 i 159 od ukupno 300 poslaničkih mesta u grčkom parlamentu.

Loši rezultati Sirize na izborima za Evropski parlament natareli su Ciprasa da zatraži raspisivanje parlamentarnih izbora tri meseca pre redovnog roka.

Sa druge strane, sin nekadašnjeg premijera, Kirjakos Micotakis, koji je optuživan za nepotizam, pronašao je novo samopouzdanje.

Kako navodi britanski list, bivši bankar zasukao je rukave i fokusirao se na probleme običnog čoveka.

Zemlja koja je trpela najstrože mere štednje koju su joj nametnuli evropski kreditori, Micotakis se usredsredio na pitanja obnove privrede, obećanja za sniženje poreza, privlačenje stranih investicija i otvaranja novih radnih mesta, ističe Gardijan.

"Vlast nije cilj već sredstvo kako bi se građanima omogućio bolji život", poručio je Micotakis okupljenima na poslednjem predibornom skupu.

Esktremne partije mogle bi da pomrse račune

Sa druge strane, izborni rezultat nove demkratije zavisiće od rezultata malih partija. Na desnici, Micotakis se suočava se sa konkurencijom u vidu neofašističke Zlatne zore i ultranacionalističkog Grčkog rešenja, nove strane koja je nastala na talasu besa posle sporazuma o imenu između Ciprasa i vlasti u Skoplju prošle godine.

Analtičari smatraju da i partija nekadašnjeg ministra finansija Janisa Varufakisa – MeRa25 predstavlja opasnost i za vlasti i Novu demokratiju. Varufakis je sa manjim strankama dobio 20 odsto glasova na evropskim izborima.

Varufakis se naročito dobro kotira među mlađim glasačima, napominju analtičari opisujući tu pojavu kao "kul faktor".

Ako Micotakis ostvari većinsku pobedu moći će da oblikuje novu demkoratiju po svojim zamislima i uživa u periodu političke hegemonije, zaključuju grčki analitičari.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво