Ukrajinska crkva pokajala se zbog saradnje sa crnogorskom crkvom

Mitropolija crnogorsko-primorska prenela je u svom saopštenju pismo Ukrajinske crkve mitropolitu Amfilohiju u vezi sa službom arhimandrita takozvane CPC u Kijevu. U pismu se ističe žaljenje zbog tog događaja i dodaje da je reč o nemaru sveštenika koji su učestvovali u službi.

U saopštenju Mitropolije ističe se da je motiv za objavljivanje delova pisma u javnosti "kako bi naivni u Crnoj Gori saznali o kakvoj se crkvi, tzv. CPC radi i kakvom njihovom novom 'episkopu'".

U pismu Ukrajinske pravoslavne crkve, koju je nedavno priznala Vaseljenska patrijaršija, ističe se žaljenje jer je arhimandritu Borisu Bojoviću dozvoljeno sasluženje u Kijevu i dodaje da je reč o nemaru sveštenika koji su učestvovali u službi.

"Vaše Visokopreosveštenstvo, vozljubljeni u Hristu brate, sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namjere rastužio saslužujući sa 'arhimandritom' Borisom nedavno u Kijevu", navodi se u saopštenju Eparhije.

Ukazuje se da je kontakt sa CPC postojao do trenutka priznanja Ukrajinske pravoslavne crkve od strane Vaseljenske patrijaršije.

U saopštenju se dodaje da Ukrajinska crkva uverava mitropolita Amfilohija da razume njegovo nezadovoljstvo i ističe da ta crkva održava veze samo sa onima koje je Vaseljenska patrijaršija priznala.

"Poznati ste mi po Vašem pastirskom i duhovnom radu, kao propovjednik Pravoslavne Crkve, i sa tog razloga, u cjelini Vam otkrivam svoje srce, i molim Vas da shvatite dani događaj, kao jedan od prvih koraka naše mlade Pomjesne Crkve, kao člana porodice Svetih Božjih Autokefalnih Crkava", zaključuje se u pismu koje prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи