Reka Ukrina oker boje, građani Dervente uznemireni

Građani Dervente i okolnih mesta alarmirali su gradske vlasti, ali i javnost, zbog neobične oker boje rijeke Ukrine, pošto strahuju od moguće ekološke katastrofe. Iz lokalne inspekcije kažu da je neobična boja posledica ispiranja rudače u rudniku Stanari.

Fotografija na kojoj je rijeka Ukrina oker boje brzo se proširila društvenim mrežama, a o Ukrini se raspravljalo i u klupama lokalne skupštine, pišu banjalučke Nezavisne.

Odbornica u Skupštini opštine Dervente Sanja Dimitrić kaže za Nezavisne da je na sednici predviđenoj za propitivanje predstavnika vlasti upitala da li se obavlja mikrobiološka analiza vode rijeke Ukrine na kupalištima i kakvog je kvaliteta.

"Riječ je o javnim kupalištima i smatram da bi građani trebalo da znaju da li su oni i njihova djeca bezbjedni. Dobila sam odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima te da je praktično nemoguće vršiti kontrolu riječnih voda", navela je Dimitrićeva.

Dodala je da je pitanje postavila po uzoru na druge opštine i grad Banjaluku, koji testira vodu na rekama Vrbas i Vrbanja.

"Nekoliko dana kasnije su mi javili iz Odjeljenja za inspekcijske poslove da su angažovali inspektore, ekološke i vodne, kao i Javno preduzeće 'Vode RS', te da su izašli na teren, a čak su ekipu poslali i rudnik ‘Stanari‘", navela je Dimitrićeva.

Istakla je da su joj iz tog odeljenja kratko javili da su uzorci vode uzeti i da će svi na vreme biti informisani kada rezultati stignu.

"Nije problem ako je u pitanju mulj iz rudnika, ali ja ne vjerujem da je samo to u pitanju. Ovo ne predstavlja problem samo za naše građane koji se kupaju na ovoj rijeci, problem je što ova rijeka prolazi kroz naseljena područja, te ako ima nekih hemijskih sastojaka u vodi, to utiče na sav živi svijet, biljke i životinje", dodala je Dimitrićeva.

Milorad Simić, načelnik Dervente, rekao je juče za banjalučki list da su problem neobične boje reke Ukrine dosad prijavili uglavnom roditelji sa decom i da je o tome informisano lokalnu inspekciju.

Istakao je da su u Odjeljenju za inspekcijske poslove nakon izlaska na teren rekli da situacija nije alarmantna te da je neobična boja posledica ispiranja rudače u rudniku Stanari.

"Odreagovano je na način kako treba, inspektori su uzeli uzorak i sada čekamo rezultate koje ćemo vjerovatno brzo dobiti", zaključio je Simić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво