Linta: Većina đaka u Hrvatskoj veruje da NDH nije bila fašistička

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta smatra da je to što su mališani Fudbalskog kluba "Poljičanin 1921" kod Splita, nakon pobede u Barseloni nad decom iz Srbije, uzvikivala "Za dom spremni", još jedna potvrda ustaštva kao temelja hrvatske države.

"Sve značajne institucije u Hrvatskoj, kao što su Katolička crkva, političke stranke desne orjentacije, Hrvatski sabor, Vlada Hrvatske, hrvatska predsednica, Hrvatska radio-televizija, Fudbalski savez Hrvatske, niz udruženja hrvatskih veterana i mnogi drugi rade u suštini na ostvarenju krajnjeg cilja, a to je rehabilitacija genocidne NDH i ustaša", naveo je Miodrag Linta u izjavi za medije.

Linta smatra i da sve navedene institucije, kao i velika većina hrvatskog naroda podržavaju "sramnu i lažnu Deklaraciju o Domovinskom ratu, koju je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine", a prema kojoj su "tobože Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili oružanu agresiju na Hrvatsku".

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu ističe da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću i nije priznala počinjeni genocid nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata.

U Hrvatskoj se "genocidna NDH smatra pravom hrvatskom državom, a ustaški zlokovci borcima za hrvatsku slobodu", kaže Linta.

To, kako kaže, potvrđuje i istraživanje koje su 2015. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG, a prema kojem čak 71 posto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička i genocidna tvorevina.

Za podmladak Fudbalskog kluba "Poljičanin 1921" i ostalu decu u Hrvatskoj idoli su bivši i sadašnji fudbalski reprezentativci na čelu sa Davorom Šukerom, Džo Šimunićem, Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem koji veličaju genocidnu NDH, Antu Pavelića, uzvikuju ustaški pozdrav "Za dom spremni", a proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona nazivaju i smatraju jedinim "kraljem", zaključio je Linta.

Snimak na kojem se vidi kako deca nakon pobede uzvikuju ustaški pozdrav, objavio je poslanik u Hrvatskom saboru i član Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grubin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво