Hrvatska ministarka na čelu Saveta Evrope

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope na petogodišnji mandat, prenosi HRT.

Protivkandidat Marije Pejčinović Burić bio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rajnders.

Pejčinović Burićeva je dobila 159, a Rajnders 105 glasova.

U svom prvom govoru nakon što je izabrana, Marija Pejčinović Burić je rekla da Savet Evrope nikada nije bio važniji i da će u svom mandatu podsticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Evrope.

"Smatram Savet Evrope jednom od najvažnijih institucija u Evropi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je Pejčinović Burićeva.

"Za vreme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet evropskih građana", poručila je Pejčinović Burićeva i zahvalila na iskazanoj podršci.

Među glavnim zadacima na novoj dužnosti istakla je postizanje jedinstva, rad sa osetljivim grupama u društvu i jačanje uloge i pozicije žena.

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Pejčinović Burićevoj na sjajnom rezultatu koji je postigla, ističući da je to potvrda snažnog spoljnopolitičkog položaja Hrvatske.

Hrvatska ministarka postala je druga žena u istoriji na čelu te organizacije i prva osoba iz srednje i jugoistočne Evrope na toj dužnosti. U hrvatskoj diplomatiji je od 2000. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво