Sporazum o dvojnom državljanstvu u januaru

Sporazum o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije trebalo bi da bude zaključen u januaru, najavio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović.

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović rekao je da činjenica da sporazum neće biti potisan do kraja ove godine, ne pravi bilo kakav problem, preneli su podgorički mediji.

Kalamperović je rekao da je optimista u pogledu postizanja dogovora, koji će biti formalizovan tokom janauara.

Pregovori o sporazumu o dvojnom državljanstvu predstavnici Crne Gore i Srbije su započeli početkom oktobra i posle više rundi dogovora na nivou radnih grupa je saopšteno da je postignut konsenzus o definiciji dvojnih državljana.

To podrazumeva osobe koje će do dana potpisivanja sporazuma steći državljanstvo druge ugovorne strane.

Zakoni dve zemlje o duplim pasošima su značajno različiti. Sporazum o dvojnom državljanstvu je bila tema razgovora lidera opozicione crnogorske Socijalističke narodne partije Srđana Milića i srpskog ambasadora u Podgorici Zorana Lutovca tokom ove sedmice, koji  su konstatovali da bi taj dokument u najvećoj mogućoj meri trebalo da bude u funkciji ostvarivanja prava i interesa građana obe države.

Milić je naglasio da restriktivan pristup tom pitanju može imati za posledicu da značajan broj građana Crne Gore, koji ne žele da se odreknu državljanstva Srbije, neće moći da steknu crnogorsko, a time ni pravo na dvojno državljanstvo.

Ta okolnost bi, ukazao je, neminovno uticala na ostvarivanje njihovih prava u Crnoj Gori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво