Stoltenberg se nada da će Severna Makedonija postati deo NATO u decembru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija protokola o pristupanju Severne Makedonije tom vojnom savezu biti završena do decembra, tako da bi ona mogla da postane punopravna članica na predstojećem samitu u Londonu, prenosi portal a1on.

"Svi saveznici su potpisali pristupni protokol u februaru nakon čega je počela ratifikacija u nacionalnim parlamentima koja ide dosta brzo. Bilo bi dobro ako se to završi do decembra kada će se u Londonu sastati lideri zemalja članica Alijanse", istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je naglasio da Severna Makedonija ispunjava standarde za učlanjenje u NATO i ponovo je pohvalio premijere Grčke i Makedonije zbog hrabrosti iskazane u rešavanju spora oko imena.

"Učlanjenje Severne Makedonije u NATO predstavlja i signal da politika otvorenih vrata uspešno funkcioniše. Proširenje NATO-a velika je uspešna priča koja je pomogla u širenju prospreriteta, stabilnosti i demokratije u Evropi", naveo je Stoltenberg.

Novi radar koji je Alijansa ustupila Crnoj Gori pokazuje da se države članice međusobno pomažu i istakao da je to razlog, naročito za male zemlje, da budu deo NATO, rekao je Jens Stoltenberg

"Svrha NATO je solidarnost, da štitimo i branimo jedni druge i da pomažemo jedni drugima", rekao je Stoltenberg, prenela je RTCG.

Kako je rekao, podršku ne dobijaju samo manje članice i naveo primer velikog ulaganja u infrastrukturu u Poljskoj.

"To pokazuje da NATO pruža pomoć investiranjem u infrastrukturu u mnogim državama članicama", rekao je Stoltenberg.

Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a biće budžetska pitanja i dostizanje dva odsto od BDP-a za odbrambene svrhe koje zemlje-članice moraju da dostignu do 2024. godine.

Ministri će razgovarati i o sporu s Rusijom oko nuklearnog oružja.

Na sastanku će učestvovati i ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво