Dodikov kabinet: Kosovo na Samit na Jahorini pozvano kao nedefinisan subjekt sa fusnotom

Na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope nije pozvana "Republika Kosovo", koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fusnotom, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Povodom navoda da je Dodik uputio zvanični poziv Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, iz kabineta su poručili da je članove tog samita pozvalo Predsedništvo, a ne lično Milorad Dodik.

Učešće Kosova na SEECP, kako ukazuju u Dodikovom kabinetu, rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju, navode u kabinetu Dodika.

Ističu da na tom samitu kao gost učestvuje i EU koja, kako navode u kabinetu, takođe ne priznaje Kosovo jer ga ne priznaju sve članice i za koju Kosovo nastupa uz fusnotu sa zvezdicom, a ne kao "Republika Kosovo".

Iz Dodikovog kabineta poručuju da Predsedništvo BiH nije pozvalo nikakvu Republiku Kosovo, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fusnotom.

"Mi barem u Republici Srpskoj, ako već ne BiH, priznajemo poternicu koju je za Tačijem izdala Srbija, bez obzira što je neki ne priznaju. Ali, dok je ovde, na Jahorini gde se održava Samit po pozivu Predsedništva i u svrhu Samita, njemu pripada puni imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji", navode za Tanjug iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jun 2019, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Muslimani,druskane

Muslimansko Hrvatska federacija bi rado priznala tzv Kosovo ali nece da moze. Kada se Rep.Srpska odcepi od umetne tvorevine zvane BiH,radite sta hocete.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Nedefinisan subjekat? Kako, molim te

Ima predstavnika, ima ime, ima zastavu...priznati od skoro 100 zemalja sveta...
Ovde se zamajava narod!
Dodiku je ovi minus za veke vekova!

(ponedeljak, 24. jun 2019, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Sada će odjednom svi da traže opravdanje za Dodika?

Do sada su likovali kako Dodik "sve moze" sam? Odjednom je Dodik konsultovao Predsjedništvo, tj ostala dva člana, a do tada ih nizašta nije pitao i time nanosio štetu srpskom narod u BiH, ali i u Srbiji.
Izdaja! Nema druge reči za ovaj sramni postupak!

(ponedeljak, 24. jun 2019, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

Bošnjaci, druškane!

Bošnjaci! Musliman je vjeroispovjest, a ne nacija! Nije ovo Srboslavija više!

(ponedeljak, 24. jun 2019, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

re: Немушто образложење

Hrvati, a posebno Muslimani iz BiH jedva cekaju da priznaju Kosovo, prema tome logicno je da podmecu ''klipove'' Dodiku. On ne moze sam odlucivati o svemu, na zalost.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 12:17) - Бане [neregistrovani]

Немушто образложење

Нешто је танко у овој причи, објашњење Додиково ни на шта не личи !
Питам се само како Шпанија бескомпромисно одбија да прихвати учествовање Косова на сусретима којима она присуствује, а ми прихватамо па празним причама покушавамо да то амортизујемо. Безуспешно !

(ponedeljak, 24. jun 2019, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

Још не...

Али, доћи ће време и за хапшење и за изручење - све под условом да Тачи буде имао среће.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 01:35) - anonymous [neregistrovani]

Šta?@?@?@?@?

Šta radi Dodik?
On ih poziva?!
Daje im kredibilitet?
Zašto baš njih? Neka objasni. Sram ga bilo!