Disciplinski postupak protiv savetnice crnogorskog ambasadora

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore vaga na koji će način sankcionisati predstavnicu Ambasade Crne Gore u Turskoj Mirnu Nikčević zbog govora mržnje prema vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske koji je iznela na Fejsbuku, pišu Vijesti.

Protiv Mirne Nikčević je pokrenut disciplinski postupak, potvrđeno je Vijestima u resornom ministarstvu.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, među težima povredama službene dužnosti spada nedolično ili uvredljivo ponašanje prema građanima. To znači da bi prva savetnica ambasadora Branka Milića mogla ostati i bez posla.

Nikčevićeva je, međutim, Vijestima rekla da joj je "podvaljeno" i da od države očekuje da je zaštiti.

Predstavnica crnogorske diplomatije uključila se na društvenoj mreži u diskusiju o Trojičindanskom saboru, koji je u subotu održan ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Ispod fotografija sa sabora koji je postavila njena prijateljica, ona je najpre napisala kako je ostala bez teksta i dodala da je bolje što je tako jer "ne bi bio prijatan". Komentari ispod slika su ubrzo obrisani, ali su ih pojedini zajednički prijatelji prethodno sačuvali, nakon čega su se fotografije prepiske proširile mrežom.

Prijateljica je podsetila na dane kada su, kako je navela, išle zajedno u manastir Dajbabe, nakon čega je usledio opširniji odgovor Nikčevićeve sa elementima koji se mogu okarakterisati kao govor mržnje.

"Što se tiče Dajbaba, išla sam tamo da se zaj****am sa popovima mrznim... Odluči se, ili si za tekovine liberala ili koljača primitivnih", navodi se, pored ostalog, u njenom komentaru. Potom je dodala da bi "zapalila Hram i sva goveda tamo".

Očekujem da me država zaštiti 

Nikčevićeva je Vijestima juče rekla da je prepiska interna i da prijateljicu poznaje 20 godina.

"Podvaljeno mi je i smatram da država treba da me zaštiti od prijetnji koje primam svakodnevno od neprijatelja crnogorskih nacionalnih interesa, prozapadnog, evroatlanskog usmjerenja, multikulturnih vrijednosti, državne nezavisnosti i suverenosti. Izvinjavam se svima čija su, nacionalna i, eventualno, građanska osjećanja povrijeđena zbog objelodanjivanja ove privatne prepiske koja nije trebalo da ima javni karakter i prihvatam svaku posljedicu koja može nastati iz nasilja nad mojom porodicom (koje svakodnevno trpim). Sve što se ovih dana izgovorilo iz procrnogorskog korpusa a što je dalo i zeru povoda, bilo je zloupotrijebljeno... No, insistiram na ličnom stavu koji je shvaćen i interpretiran u najprizemnijem, najsirovijem smislu", stoji u odgovoru.

Ministarstvo se odmah ogradilo od njenih stavova.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво