Disciplinski postupak protiv savetnice crnogorskog ambasadora

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore vaga na koji će način sankcionisati predstavnicu Ambasade Crne Gore u Turskoj Mirnu Nikčević zbog govora mržnje prema vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske koji je iznela na Fejsbuku, pišu Vijesti.

Protiv Mirne Nikčević je pokrenut disciplinski postupak, potvrđeno je Vijestima u resornom ministarstvu.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, među težima povredama službene dužnosti spada nedolično ili uvredljivo ponašanje prema građanima. To znači da bi prva savetnica ambasadora Branka Milića mogla ostati i bez posla.

Nikčevićeva je, međutim, Vijestima rekla da joj je "podvaljeno" i da od države očekuje da je zaštiti.

Predstavnica crnogorske diplomatije uključila se na društvenoj mreži u diskusiju o Trojičindanskom saboru, koji je u subotu održan ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Ispod fotografija sa sabora koji je postavila njena prijateljica, ona je najpre napisala kako je ostala bez teksta i dodala da je bolje što je tako jer "ne bi bio prijatan". Komentari ispod slika su ubrzo obrisani, ali su ih pojedini zajednički prijatelji prethodno sačuvali, nakon čega su se fotografije prepiske proširile mrežom.

Prijateljica je podsetila na dane kada su, kako je navela, išle zajedno u manastir Dajbabe, nakon čega je usledio opširniji odgovor Nikčevićeve sa elementima koji se mogu okarakterisati kao govor mržnje.

"Što se tiče Dajbaba, išla sam tamo da se zaj****am sa popovima mrznim... Odluči se, ili si za tekovine liberala ili koljača primitivnih", navodi se, pored ostalog, u njenom komentaru. Potom je dodala da bi "zapalila Hram i sva goveda tamo".

Očekujem da me država zaštiti 

Nikčevićeva je Vijestima juče rekla da je prepiska interna i da prijateljicu poznaje 20 godina.

"Podvaljeno mi je i smatram da država treba da me zaštiti od prijetnji koje primam svakodnevno od neprijatelja crnogorskih nacionalnih interesa, prozapadnog, evroatlanskog usmjerenja, multikulturnih vrijednosti, državne nezavisnosti i suverenosti. Izvinjavam se svima čija su, nacionalna i, eventualno, građanska osjećanja povrijeđena zbog objelodanjivanja ove privatne prepiske koja nije trebalo da ima javni karakter i prihvatam svaku posljedicu koja može nastati iz nasilja nad mojom porodicom (koje svakodnevno trpim). Sve što se ovih dana izgovorilo iz procrnogorskog korpusa a što je dalo i zeru povoda, bilo je zloupotrijebljeno... No, insistiram na ličnom stavu koji je shvaćen i interpretiran u najprizemnijem, najsirovijem smislu", stoji u odgovoru.

Ministarstvo se odmah ogradilo od njenih stavova.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Sama se posipa pepelom

Prvo bi palila svetinje sa sve vernicima, a onda ocekuje da je drzava zastiti, jer toboze sad joj prete protivnici 'crnogorskih nacionalnih interesa, prazapadnog i evroatlanskog usmerenja...'
Doticna ocigledno nije previse inteligenta osoba, ili misli da je paljenje crkava i ljudi nacionalni interes, multikulturne vrednosti itd.

(utorak, 18. jun 2019, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

Gde to pise?

O cemu vi pricate? Ko kaze da je njeno ponasanje u skladu sa EU normama? Ko iz EU je stao iza nje? Ovo sto vi pisete je takodje govor mrznje.

(utorak, 18. jun 2019, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

narodni heroj

proglasice nju milo za heroja u borbi za montenigerstvo ):):

(utorak, 18. jun 2019, 14:27) - Vlajko [neregistrovani]

Svaka čast sokolovi

Država kao grad Niš po broju stanovnika ima silna diplomatska predstavništva pa nije dovoljan samo ambasador nego mora da ima i savetnicu.

(utorak, 18. jun 2019, 12:54) - Dušan Kragujevac [neregistrovani]

Disciplinska mera

Izričem sebi disciplinsku meru da ne idem na letovanje u bratsku Crnu Goru dok se ne reše problematični slučajevi .Dakle kupanje na jezerima i rekama Srbije i 1000€ na računu.

(utorak, 18. jun 2019, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Како је набубала вриједности

Подваљено ми је и сматрам да држава треба да ме заштити од пријетњи које примам свакодневно од непријатеља црногорских националних интереса, прозападног, евроатланског усмјерења, мултикултурних вриједности, државне независности и суверености.
Држава ће тебе лутко сигурно заштитити. Србофобија је ин у региону. На крају ћете сви под скуте Србији.

(utorak, 18. jun 2019, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Kako oni to tako mi

Zabrana ulaska u Srbiju .

(utorak, 18. jun 2019, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Ova je za psihijatriju

Ispade da je njeno ponašanja u skladu sa EU normama, prozapadnim vrednostima kulture, da nije ništa loše uradila i da je to "samo" njeno shvatanje multikulturalnosti i da su je pogrešno shvatiuli te da je to "samo" njen lični stav te da su zloupotrebili njen lični stav...mislim da li je ova svesna šta je izjavila i čime pokupava da se opravda...Ovakav stav bi prošao u crnom srednjem veku ali tada su i takve poput nje spaljivali na lomačama...