Mogerini: Usporavanje proširenja donosi probleme

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je zemlje članice Evropske unije da što pre donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavanje proširenja donelo i Zapadnom Balkanu i EU.

"Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu, kao i na kredibilitet celog procesa približavanja Zapadnog Balkana EU", upozorila je Federika Mogerini.

Nakon sastanka Saveta EU u Luksemburgu, Mogerinijeva je pozvala evropske ministre da donesu "mudru odluku" i "bez odlaganja" otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. 

Ocenila je da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

"Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbednosti granica i budućnosti mladih", poručila je Mogerinijeva.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za celu EU kao i da je vreme važna kategorija u politici kako EU tako i zemalja Zapadnog Balkana. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво