Cipras: Sankcije za Ankaru zbog bušotina oko Kipra

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da ukoliko se potvrde sumnje da je Turska napravila bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, EU treba da usvoji sankcije protiv Ankare, prenosi portal a1on.

Aleksis Cipras je poručio Grcima da "treba da se osećaju bezbedno". 

Istakao je da "turska provokacija i kršenje međunarodnog prava od strane Ankare ne pokazuje snagu, već slabost", dodavši da Grčka ima snažnu poziciju, ali i veću ulogu na međunarodnom nivou nakon "velikog i smelog istorijskog koraka u rešavanju dugogodišnjeg spora sa severnim susedom". 

Grčki premijer je razgovarao i sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom povodom zajedničkih koordinisanih aktivnosti. 

"Čak i da se usvoje sankcije protiv Turske, ako se potvrdi da postoje bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, onaj ko krši suverena prava Republike Kipra, koja je država-članica EU, suočiće se sa posledicama", rekao je Cipras. 

Prema grčkim vladinim izvorima, tokom jučerašnjeg vanrednog sastanka grčkog Saveta za spoljne poslove i odbranu bili su određeni diplomatski koraci u koordinaciji sa Kiprom. 

Tokom sastanka Saveta za spoljne poslove EU šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos, zajedno sa svojim kiparskim kolegom, obavestili su druge ministre zemalja članica EU o "nelegalnim aktivnosti Turske koje eskaliraju u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i zahtevali su neophodnu podršku EU", navelo je grčko ministarstvo spoljnih poslova. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи