Lokalne vlasti premeštaju migrante iz centra Bihaća

Vlasti Unsko-sanske županije započele su premeštanje migranata iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice sa Hrvatskom. Stanovnici Bihaća za danas su najavili protest u centru grada zbog migrantske krize.

Navodi se da se migranti protive novom smeštaju koji se nalazi na bivšem odlagalištu otpada zbog čega su protivljenje toj lokaciji izrazili i predstavnici međunarodnih institucija.

Hina prenosi da su migranti koje su predstavnici policije Unsko-sanske županije počeli da odvode iz centra grada iz improviziranih naselja i privatnih objekata, nakon izvesnog vremena pokušali da se vrate u Bihać, u čemu su ih sprečili pripadnici policije koji više ne dozvoljavaju povratak u centar grada.

"Izmestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova ili su bez identifikacionih dokumenata iznajmljivali privatni smeštaj", rekao je portparol MUP Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić.

Šiljdedić je naveo i da je na lokaciju Vučjak odvedena grupa ljudi koji su izazivali izgrede.

Navodi se da su na lokaciji Vučjak postavljeni šatori, kao i da se tek uspostavlja infrastruktura, snabdevanje vodom i električnom energijom, kao i sanitarni čvorovi.

Policija nastavlja da proverava objekte u cenrtru Bihaća u potrazi za migrantima koji se ne nalaze pod nadzorom vlasti.

Zapečaćeni objekti u kojima su migranti boravili

Kako su izvestili lokalni portali, zapečaćeno je nekoliko objekata u kojima su bili migranti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da je ovaj grad prepušten samom sebi u borbi sa migrantima.

"Mi smo poslednjih deset dana doslovno pregaženi ovde. U Bihaću su više od 20 odsto od ukupne populacije migranti", rekao je Fazlić.

Navodi se da se po procenama vlasti na području Unsko-sanske županije nalazi oko 8.000 migranata.

Misija UN u Bosni i Hercegovini usprotivila se uspostavljanju migrantskog centra na lokaciji Vučjak, a navodi se da su se ranije premeštanju migranata na ovu lokaciju usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, koji su u pismu zatražili i podršku Hrvatskog sabora.

Stanovnici Bihaća za danas su najavili protest u centru grada zbog migrantske krize.

broj komentara 0 pošalji komentar