Rama o "nepravednom zahtevu" Pendarovskog

Albanski premijer Edi Rama ocenio je kao nepravednu izjavu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog kojom je zahtevao razdvajanje te države od "paketa sa Albanijom" u evropskim integracijama, prenosi portal A1on.

Stevo Pendarovski je rekao da nije dobro radzvajanje Severne Makedonije od Albanije u procesu evropskih integracija, ali da je to jedini mogući način za dobijanje "zelenog svetla" za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je ovaj stav makedonskog predsednika začuđujući, istakavši "ključni doprinos Albanije i Albanaca" u demokratskim procesima u Severnoj Makedoniji.

Prema rečima Rame, ovaj zahtev Pendarovskog nije niti pravedan, niti praktičan.

"Predsednik Pendarovski podrazumeva favorizovanje u razdvajanju od Albanije u pregovorima? Ovaj pristup je iznenađujući, posebno kada imamo u vidu ključni doprinos Albanije i Albanaca u demokratskim tokovima i evropskog puta prijateljske zemlje. To zapravo ne deluje niti pravedno, niti praktično", istakao je Rama u svojoj Fejsbuk objavi.

Izjavu makedonskog predsednika prokomentarisao je i bivši šef albanske diplomatije Ditmir Bušati, koji je ocenio da bi odvajanje Severne Makedonije od procesa evropskih integracija zajedno sa Albanijom bilo strateška greška Evropske unije.

Prema Evropskoj komisiji, i Albanija i Severna Makedonija su završile domaći zadatak. U takvim uslovima razdvajanje bi bilo strateška greška. Neophodnost početka pregovora sa EU preklapa se sa zahtevima društva u obe zemlje, napisao je Bušati na Tviteru.

Pendarovski je izjavu o odvajanju makedonskog procesa ka EU od albanskog dao za evropski portal Euroaktiv, tokom zvanične posete u Briselu, pri čemu je istakao da je najveći problem pitanje kako da se to razdvajanje sprovede u praksi.

"U Albaniji je sada rasulo. Opozicija je napustila institucije. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije i prethodno, a i ranije smo bili odvojeni od Albanije", izjavio je Pendarovski za Euroaktiv.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 16. jun 2019, 06:34) - anonymous [neregistrovani]

hmmm

upravo ulazak Makedonije u NATO i znaci da im niko nece rasparcati zemlju.

(subota, 15. jun 2019, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

e moj Stevo

Polovinu Nort Makedonije Albanci su već uzeli drugu polovinu će podeliti Grci i Bugari.I zašto Srbi izgiboste 1912?

(subota, 15. jun 2019, 20:53) - Аотеароа [neregistrovani]

Непобитан је факт

да је Пендаровски, победио зато што су 90,000 албанаца гласали за њега. Могао је, ако не друго да барем буде неутралан у коментарима !

(subota, 15. jun 2019, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

Polako.

Pa zar se niste poslednju godinu zajedno slikali i zar nisu Makedonci izjavljivali kako su im Albanci najbolje komšije,najbolji partneri,da ćete sve zajedno rešavati,da ste dve države po svemu srodne.Zar Rama nije govorio kako je pola Makedonije ustvari Albansko a vi niste ni prstom mrdnuli.Samo su još poljupci izostali,a sad kao "e pa mi nemamo ništa sa niima".Imate, itekako imate.I ne samo to nego ćete i još prisni da budete.
I šta su Makedonci očekivali od "Prespe",to samo oni znaju.