Rama o "nepravednom zahtevu" Pendarovskog

Albanski premijer Edi Rama ocenio je kao nepravednu izjavu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog kojom je zahtevao razdvajanje te države od "paketa sa Albanijom" u evropskim integracijama, prenosi portal A1on.

Stevo Pendarovski je rekao da nije dobro radzvajanje Severne Makedonije od Albanije u procesu evropskih integracija, ali da je to jedini mogući način za dobijanje "zelenog svetla" za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je ovaj stav makedonskog predsednika začuđujući, istakavši "ključni doprinos Albanije i Albanaca" u demokratskim procesima u Severnoj Makedoniji.

Prema rečima Rame, ovaj zahtev Pendarovskog nije niti pravedan, niti praktičan.

"Predsednik Pendarovski podrazumeva favorizovanje u razdvajanju od Albanije u pregovorima? Ovaj pristup je iznenađujući, posebno kada imamo u vidu ključni doprinos Albanije i Albanaca u demokratskim tokovima i evropskog puta prijateljske zemlje. To zapravo ne deluje niti pravedno, niti praktično", istakao je Rama u svojoj Fejsbuk objavi.

Izjavu makedonskog predsednika prokomentarisao je i bivši šef albanske diplomatije Ditmir Bušati, koji je ocenio da bi odvajanje Severne Makedonije od procesa evropskih integracija zajedno sa Albanijom bilo strateška greška Evropske unije.

Prema Evropskoj komisiji, i Albanija i Severna Makedonija su završile domaći zadatak. U takvim uslovima razdvajanje bi bilo strateška greška. Neophodnost početka pregovora sa EU preklapa se sa zahtevima društva u obe zemlje, napisao je Bušati na Tviteru.

Pendarovski je izjavu o odvajanju makedonskog procesa ka EU od albanskog dao za evropski portal Euroaktiv, tokom zvanične posete u Briselu, pri čemu je istakao da je najveći problem pitanje kako da se to razdvajanje sprovede u praksi.

"U Albaniji je sada rasulo. Opozicija je napustila institucije. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije i prethodno, a i ranije smo bili odvojeni od Albanije", izjavio je Pendarovski za Euroaktiv.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво