DPS: Potreban rečnik argumenata, a ne kletvi

Spekulacije da se Zakon o Slobodi verosipovesti bavi Srpskom pravoslavnom crkvom i da se zakonom pokušava kreirati nova crkva u Crnoj Gori, potpuno su netačne, ističe poslanik Demokratske partije socijalista Crne Gore Miloš Nikolić.

"Riječ je o zakonu koji na jednak i ravnopravan način reguliše status svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i riječ je o zakonu koji je u potpunosti usaglašen sa najvišim međunarodnim pravnim standardima", navodi Miloš Nikolić i dodaje da se još čeka mišljenje Venecijanske komisije.

Poslanik DPS-a ističe da se kao sporno pitanje predloga zakona o slobodi veroispovesti ističe pitanje imovine koje je ovim zakonom definisano samo jednim članom.

"Pitanje imovine je kroz ono što je vladin predlog regulisano na jedan pravedan način i ne odnosi se samo na Srpsku pravoslavnu crkvu, već se odnosi na sve vjerske zajednice u Crnoj Gori", ističe Nikolić.

Još jedan pokušaj zamene teza jeste da Crna Gora pokušava da kreira novu crkvu u Crnoj Gori, što je potpuna neistina, ističe poslanik DPS-a i zaključuje da crnogorska vlast isključivo radi na obnovi onoga što je autokefalna crnogorska pravoslavna crkva, bez pokušaja da stvara bilo šta novo.

Anticronogrska histerija plasira se iz određenih struktura Crne Gore, nacionalističkih struktura Srbije, ali i Rusije iz koje se "ničim izazvan i ničim prozvan" javio Sergej Železnjak, kaže Nikolić i zaključuje da su nažalost na "histeriju" naseli i neki predstavnici najviše državne vlasti u Srbiji što dosad nije bio slučaj.

Kako bi se tenzije uklonile, neophodan je dijalog sa predstavnicima crnogorske vlasti, kaže poslanik DPS-a i dodaje da dijalog neće voditi u kompromise kojima će se istorijske činjenice iskrivljavati i štetiti crnogorskom državnom interesu.

Uprkos povećanim tenzijama, Nikolić ističe da je u budućnosti nužan razgovor "rečnikom argumenata, a ne rečnikom kletvi što je naročito dostupno od strane velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво