Vedrana Rudan: Srbi su Srbi i točka! Ne tačka!

Hrvatska književnica Vedrana Rudan oštro je u kolumni na svom sajtu osudila nedavni napad na sezonske radnike na Braču, među kojima je bilo i Srba.

Obraćajući se prebijenim Srbima sa "dragi vaši", Vedrana Rudan navodi da, kako kaže, "patetični moji" naglašavaju da su u pitanju bili "naši Srbi", Srbi iz Hrvatske, i pita se: "Kao da 'naši Srbi' nisu Srbi?".

"Srbi su Srbi i točka! Ne tačka!", ističe Vedrana Rudan.

Srbima poručuje da nauče nešto o, kako navodi, lijepoj našoj, i kaže da je Hrvatska zemlja staraca i kriminalaca.

"Ono malo mladih i pametnih što je ostalo, tu je jer nije još prodalo očevinu, a čekaju i kraj školske godine. Mi starci nemamo kuda, a i nikad nam bolje nije bilo. Dečko u sedamdeset i petoj može birati u kojem će marketu sesti za kasu i zaraditi 100 evra za samo mesec dana. Pa vi vidite, Srbi i Srpkinje", piše Vedrana Rudan u kolumni.

Navodi da u Hrvatskoj političari, popovi i, kako kaže, ostali biznismeni vreme krate kradući, a da ga narod krati mlateći – i to Srbe.

Dodaje da "neće valjda da mlate pse", jer životinje ne smeju da se zlostavljaju.

"Kad u Hrvatskoj udaviš psa, mediji su na nogama, ne gine ti robija", navodi ona i ističe da se ništa neće dogoditi onome ko u Hrvatskoj udavi, gde Rudan stavlja tri tačke i dodaje: "biće i toga".

"Ne sme se suditi nikome ko se zabavlja u skladu sa politikom zemlje u kojoj živi", kaže hrvatska književnica i postavlja pitanje "bivšoj braći kako to ne razumeju".

"Od rata s vama prošlo je 100 godina, a nama rane krvare k'o da se sve juče dogodilo. Takvi smo vam mi Hrvati", navodi Vedrana Rudan i svojim prepoznatljivim rečnikom objašnjava da nisu bitni ni sloboda, pravda, hleb, školstvo, sudstvo, zdravstvo.

"Nama Hrvatima malo treba. Srbe nam dajte! Vrbe nam dajte", ističe Vedrana Rudan i savetuje Srbima da se, ako im je "glava na ramenu mila", drže dalje od, kako kaže, lijepe naše.

Ona pita Srbe da li su ikada čuli ili pročitali da su 1943. u Americi organizovani odlasci Židova na rad u Nemačku i odgovara da nisu.

Zato postavlja i pitanje zašto onda Srbi traže posao u Hrvatskoj.

broj komentara 25 pošalji komentar
(nedelja, 16. jun 2019, 12:56) - anonymous sasa [neregistrovani]

Toplo hladno

Uvek kada se desi kao sada ubistvo Srbina i napadi na Srbe oni onda izbace nekog kao glas razuma a mi se palimo na takve "branioce" Srba koji su samo u funkciji bacanja prašine u oči nama i evropi. Zašto nema takvih glasova pre napada i kontinuirano kao kod nas!.

(nedelja, 16. jun 2019, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

e...

lepo zena kaze...sta tamo radite mili narode, da li ste pri zdravoj svesti, ako si mogao otici raditi u tu Hrvatsku onda bolje idi negde u EU, sta ce te tu ljudi moji, to vazi i za one sto idu na odmore...

(nedelja, 16. jun 2019, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Cestitam ovoj zeni na hrabrosti !

Izreci ovako nesto - istinu o narodu kojem pripada i pri tom zivjeti u tome narodu zaista je velika hrabrost.

(nedelja, 16. jun 2019, 04:43) - anonymous [neregistrovani]

Pazljivo citati

Ima u njenim kolumnama i komentarima svega po malo.

(subota, 15. jun 2019, 23:10) - 1989. i - kraj! [neregistrovani]

Bilo je lepo dok je trajalo!

Ne vraćaj se nikad tamo,gde ti je bilo lepo!-Uvek će se naći bar jedan ko će ti pokvariti odmor!

(subota, 15. jun 2019, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

Ova žena

je bolje da nikoga ne brani.
Jer "zaštita" Srba iz njezinih usta zvuči gore od proklinjanja.
Ona mrzi sve što živi i hrani se samo pokvarenom hranom.
Hrvate mrzi više samo zato što ih oko nje ima više.
Ti, međutim nije nikakav dokaz empatije prema Srbima.

(subota, 15. jun 2019, 22:44) - anonymous [neregistrovani]

V.Rudan:"Srbi su Srbi".........

U tome i jeste problem,g-djo Rudan, sto svi Srbi nisu isti Srbi,sto svi Srbi nisu samo pravoslavci,nego su Srbi i Hrvati i Muslimani,a pravoslavci postali muslimani i katolici pa se stvorio tesko odbojni i neizljecivi kompleks nize vrijednosti koji im nece nestati dok posljednji Srbin zivi na planeti Zemlji.I to svi Srbi pravoslavci moraju znati i izbjegavati i zaobilaziti u sirokom luku tu opasnu bivsu bracu gdje god mogu.
I to je to,svaka druga prica je suvisna jer moju tvrdnju potvrdjuju DNK analize koje nisu radjene u Beogradu nego u Zagrebu.

(subota, 15. jun 2019, 22:43) - Тома-Трстеник [neregistrovani]

Точка а не Тачка!!!

А шта ћемо са зарезом 'оћемо ли
га задржати и на њему пролајати?
Или ће мо се врнути(вратити) на
Драгу Запету? Извињамам се нисам
мислио на (запету пушку већ на
интерпункцију).

(subota, 15. jun 2019, 22:30) - anonymous [neregistrovani]

Mi Srbi i Hrvati.

Imamo isti Problem a to je da jako malo i pogresno znamo o Samim sebima ,Istina je namerno skrivana i manipulisana i to tek sada znamo i zasto ,,zavadi pa vladaj,, znam da ,,obicna Raja,,nijednog Naroda nebi digla Ruku na drugog Sem ako se pojave Sve moguce i nepobedive Vodje e tu vec nastaje Problem kao sto znamo i kojeg smo imali ,i na kraju nama za utehu nismo jedini te sudbine svi narodi sveta su podlozni Manipulaciji npr,Nemacka dva S.Rata ,Japan Dr,S,r, Napoleon Dobrastrana ,,I.t.d..kad jednom Srbi i Hrvati budu saznali ko su i to prihvatili tek ce tada postovati jedne druge i reci izvinite isti smo .

(subota, 15. jun 2019, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

Srbija i mir

Tocka ili tacka, ima li kakve veze? Znaci isto.