Amfilohije za RTS: Potkopavaju temelje, odriču se zakona Svetog Petra Cetinjskog

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije kaže za RTS da bi usvajanje zakona kojim bi imovina crkve postala državna bio nastavak zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu posle Drugog svetskog rata. Ističe da se nada da će vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gde je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i "da ne stvaraju razdore i mržnju", mitropolit Amfilohije Radović je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumeti.

"To nije samo moja poruka i episkopskog saveta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva", naglasio je Amfilohije.

"Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića", poručio je Amfilohije u intervjuu za RTS.

Prema njegovim rečima ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vekove, naročito do 1918. i posle te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

"To je crkva božja i narod koj je iznade svega veran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom", naveo je Amfilohije

"Vlast ne može sebi da podređuje duhovnost Crne Gore"

Prema njegovim rečima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici "biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju", pogotovo njenu duhovnost.

Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanja koje je ugroženo naročito posle Drugog svetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.

"Ovo što se sad pokušava bio bi nastavak tog zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu. To je crkvena imovina koja je upisana u katastar – jezerski vrh i crkva Svetog Petra Cetinjskog", ukazuje Amfilohije.

"Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu"

Tvrdi da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno propada državi Crnoj Gori, što će, kako najavljuje, predstaviti i međunarodnoj javnosti.

"Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vreme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno", ukazuje Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je posle ukinuta.

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

"Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona", zaključio je Amfilohije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 16. jun 2019, 00:48) - anonymous [neregistrovani]

Početak pre 800 godina

U Gramati Patrijarha carigradskog iz 1219. piše da je Sava sa Hilandara posvećen za Arhiepiskopa svih srpskih zemalja i da ima pravo da imenuje episkope i sveštenike (jedna od 10 episkopija je bila Zeta). Na državnom saboru u Žiči 1220., kada su episkopi ustoličili Savu na tron Arhiepiskopa Autokefalne srpske crkve i kada je posle krunisan njegov brat Stefan (od tada Prvovenčani) za Kralja svih Srpskih zemalja i Primorja , bili su prisutni i Barski biskup i drugi katolički sveštenici, jer su i oni Srbi.

(subota, 15. jun 2019, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Oprostite,

jesu li srpstvo i pravoslavlje istoznačnice?

(subota, 15. jun 2019, 22:39) - anonymous [neregistrovani]

Karikatura

Ovi likovi kao Amfilohije treba proucavati kao raritete daleke proslosti koji nikako da svhate da smo u 21 veku i da ovako bradati u mantijama mogu jedino da budu likovi iz horor video igrica.

(subota, 15. jun 2019, 22:17) - anonymous [neregistrovani]

Rusenje Srpstva i Pravoslavlja

Milo Djukanovic je samo jedan od izvodjaca radova koji,po znamo cijim naredbama i planovima,rade na rusenju Srpstva,Pravoslavlja i ne samo u Crnoj Gori nego i u Ukrajini Ruske Crkve,u S.Makedoniji i u ostalim drzavama Balkana gdje se vec Bozic slavi 25/12.Dakle,u cilju porobljavanja nepokornih naroda zapadne sile znaju da mu treba prvo unistiti dusu,tj. vjeru i crkvu,a za ostalo je lako,ostalo se kupi parama.Zato se svi Srbi moraju ujediniti u odbrani nacionalnih vrijednosti i nacionalnog i vjerskog identiteta i odloziti sve razmjerice izmedju raznih politickih opcija u drustvu.
Situacija je vrlo ozbiljna i ako ne budemo na visini zadatka prijeti nam unistenje.

(subota, 15. jun 2019, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

nemoze se vise tako

niko ne priznaje svoje greske u tome je problem a svi su i i dalje grese

(subota, 15. jun 2019, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

@1919

До 1918. је писало да је црква у Црној Гори у Српска православна. А како знате, тада није било патријарха јер је патријаршија укинута 1766. године од стране Османлија. А знате да су од Српске патријаршије остало неколико митрополија, које су једна у односу на другу биле независне јер су у истом рангу. Ипак, мислим да је ово "Српска црква" што је стајало у свим њиховим документима, и више него довољно.

(subota, 15. jun 2019, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

SPC...

...juce je bio Problem u Makedoniji a danas je u Crnoj Gori a sutra dali ce to biti na Kosmetu,Hrvatskoj ili u BiH...i dali Beograd,svojim,necu reci sramnim,ponasanjem sve to...ili su ucjenjeni ili su potpuno...(Sta se desilo i sta se desava sa Srbima?)

(subota, 15. jun 2019, 19:35) - Вождовац [neregistrovani]

Поглавар 3

Нпр. Амфилохије нема никаква, никаква права над другим епископима у ЦГ, нити њиховим свештеницима. Само Устав прочитај и све ће ти бити јасно.
Устав и устројство СПЦ не познају независну ЦГ

(subota, 15. jun 2019, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

1919

a kako je pisalo decembra 1918.

(subota, 15. jun 2019, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

Митрополија

Митрополија је део Српске православне цркве у Црној Гори, а не православне цркве. Као што је округ Београд део републике Србије, таква је, слична аналогија и овде. А врховни поглавар СПЦ је њен патријарх.