Trojičindanski sabor u Podgorici, Amfilohije pozvao vlast da ne stvara razdor

Više hiljada ljudi prisustvovalo je Trojičindanskom saboru ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije govorio je o Saboru, pravoslavlju i pozvao je one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".

Amfilohije je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i "da ne stvaraju razdore i mržnju".

Poručio je okupljenima je da su "zlo, greh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svetu".

"Postoje dvije vrste sabora ovdje na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, i drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode", rekao je Amfilohije.

Vladika Joanikije u proglasu koji je podeljen okupljenima pročitao je da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je 16. maja utvrdila Vlada "nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora".

Joanikije je naveo da se od crnogorske vlade zahteva da povuče predlog zakona i pripreme novi koji će biti u saglasu sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti.

Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije blagoslovio je skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će, kako je rekao, uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.  

Svi posetioci Sabora pozvani su da potpišu peticiju.

Sabor je počeo liturgijom koje služilo više arhijereja SPC. Nije bilo političkih poruka, a mogle su se da se vide zastave Srbije. 

Iz Mitropolije su juče uputili poziv vernicima da ispred hrama ne budu nikakve ideološke, političke ili nacionalne zastave i simboli, što su okupljeni ispoštovali.

Istakli su da su zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se pišu i govore u, kako je naglašeno, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji.

"Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo - pravdu Božiju i ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka", rečeno je u saopštenju.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je na Kongresu DPS-a u rodnom Nikšiću da je vreme da u Crnoj Gori bude ispravljena istorijska nepravda i poručio da će raditi na stvaranju crnogorske autokefalne crkve.

Prethodno je crnogorska vlada usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Prema tom predlogu, sva crkvena imovina izgrađena do 1918. za koju ne postoji dokaz o vlasništvu, vlasništvo je države Crne Gore.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво