Trojičindanski sabor u Podgorici, Amfilohije pozvao vlast da ne stvara razdor

Više hiljada ljudi prisustvovalo je Trojičindanskom saboru ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije govorio je o Saboru, pravoslavlju i pozvao je one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".

Amfilohije je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i "da ne stvaraju razdore i mržnju".

Poručio je okupljenima je da su "zlo, greh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svetu".

"Postoje dvije vrste sabora ovdje na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, i drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode", rekao je Amfilohije.

Vladika Joanikije u proglasu koji je podeljen okupljenima pročitao je da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je 16. maja utvrdila Vlada "nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora".

Joanikije je naveo da se od crnogorske vlade zahteva da povuče predlog zakona i pripreme novi koji će biti u saglasu sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti.

Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije blagoslovio je skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će, kako je rekao, uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.  

Svi posetioci Sabora pozvani su da potpišu peticiju.

Sabor je počeo liturgijom koje služilo više arhijereja SPC. Nije bilo političkih poruka, a mogle su se da se vide zastave Srbije. 

Iz Mitropolije su juče uputili poziv vernicima da ispred hrama ne budu nikakve ideološke, političke ili nacionalne zastave i simboli, što su okupljeni ispoštovali.

Istakli su da su zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se pišu i govore u, kako je naglašeno, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji.

"Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo - pravdu Božiju i ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka", rečeno je u saopštenju.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je na Kongresu DPS-a u rodnom Nikšiću da je vreme da u Crnoj Gori bude ispravljena istorijska nepravda i poručio da će raditi na stvaranju crnogorske autokefalne crkve.

Prethodno je crnogorska vlada usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Prema tom predlogu, sva crkvena imovina izgrađena do 1918. za koju ne postoji dokaz o vlasništvu, vlasništvo je države Crne Gore.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 15. jun 2019, 19:44) - Marko [neregistrovani]

Što je ovo?!

Ovdje nema ni hiljadu ljudi! Izgleda da je narod ipak razumio da je ovo bitka Crkve za enormne pare, a ne grob moga đeda.

(subota, 15. jun 2019, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Позвао власт???

Позвао власт, коју власт? Власт је тамо негде иза Вашингтона. Сви остали немају слободе ни колико обична кафе куварица у осредњој фирми

(subota, 15. jun 2019, 16:12) - građanin iz Podgorice [neregistrovani]

Trojičindanski sabor u Podgorici, Amfilohije pozvao vlast da ne stvara razdor

Ne smije Milova vlast da usvoji taj zakon o vjeroispovjesti jer bi onda bili loši odnosi sa Srbijom. Sve svetinje u Crnoj Gori su u vlasništvu SPC i Mitropolije Crnogorsko - Primorske.
Ima u Ustavu Crne Gore član usvojen 2007 godine, u kome jasno piše da su država i crkva odvojene.

(subota, 15. jun 2019, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

Ovo nam se sve desava zato sto smo popustljivi i gledamo da i drugima bude ko i nama,da drugi imaju visa prava nego mi sami.
Davno smo mi na nas zaboravili i zadnje vrijeme je da se osvjestimo!

(subota, 15. jun 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

SrpskaSparta

Knjazevina CG 1909g. popis 98% zborilo srpski cirilicom.

(subota, 15. jun 2019, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Milo Đukanović najverovatnije...

...čini ovakve stvari prvenstveno zbog opstanka na vlasti,tako da ovaj zakon čak i da bude usvojen neće biti sprovodjiv. Ovo je radi ispunjavanja tuđih ciljeva i kažnjavanja Srbije. 

(subota, 15. jun 2019, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

Dokaz o vlasništvu do 1918

Nije problem dokazati vlasništvo.
Oni koji su upravljali Crkvenom svojinom nisu imali Milove zakone da po njima vlasništvo upisuju, nisu imali ni komunističke da bi po njima vlasništvo upisivali - jer su postojali vekovima pre Mila i komunista.
Dokaz kontinuiteta upotrebe i knjiga krštenih je dovoljan, ne pominjući donacije vernika Srpske Pravoslavne Crkve.