Šta morate da prijavite mađarskim carinicima

Na putničkim terminalima na graničnom prelazu Horgoš nema dužih zadržavanja, ali zato kamiondžije čekaju i po 24 časa. Ipak, zbog početka turističke sezone, očekuje se veći broj putničkih vozila, pa se vozačima preporučuje da ide na druge granične prelaze sa Mađarskom.

Putnici se žale na rad mađarskih organa, zbog kojih često nastaju gužve na Horgošu, dok se na srpskoj strani ni na ulazu ni na izlazu iz zemlje ne čeka duže od 15 minuta.

Mađarski nadležni organi održali su konferenciju za novinare na kojoj su rekli da u drugoj polovini juna kreće turistički talas, koji će trajati do polovine septembra.

Očekuje se da će najmanje dva miliona putničkih vozila da prođe kroz Reske, odnosno Horgoš, i šest i po miliona putnika.

Roland Terbel iz Policijske kapetanije Županije Čongrad je rekao da će, u slučaju velikih gužvi sa jedne strane otvarati i trake sa suprotne strane, kako bi smanjili vreme zadržavanja.

Ne unosite više od 40 komada cigareta

Najčešći prekršaji koje putnici na granici prave je taj što ne prijavljuju alkohol i duvan.

U Mađarsku ne sme da se unese više od 40 komada cigareta, ili 20 cigarilosa, ili 10 cigara, ili 50 grama duvana.

Takođe, ne sme da se unese više od četiri litre vina, 16 litara piva, ili litra jačeg alkohola.

Eva Nemedi Varga iz Carinske uprave Županije Čongrad objašnjava da kada policija završi kontrolu dokumenata, svakog putnika pita šta ima da prijavi, a najčešći odgovor je da nemaju ništa.

Carinik onda odlučuje da li će raditi detaljnu kontrolu i vozilo izdvojiti na poseban pregled koji taje tridesetak minuta.

"Ako nađemo nedozvoljenu količinu, vodi se ubrzani postupak protiv prekršioca, koji mora da plati od 75 do 150 evra. Ako je reč o ogromnim količinama za preprodaju, sledi i krivična prijava", objašnjava Eva Nemedi Varga.

Kamiondžije po ceo dan čekaju na granici 

Na teretnom terminalu na Horgošu gužve su velike, a ekipa RTS-a procenjuje da je kolona vozila duga pet kilometara.

Kamiondžije kažu da čekaju od 18 časova do 24 sata. "Ne može se ni raditi, ni spavati ni odmoriti, ništa", kaže jedan od kamiondžija, dok drugi ističe da dva dana nije spavao. Poručuju da gube nerve, vreme, i da gube na konkurentnosti.

Zamenik vođe smene na teretnom carinskom terminalu Horgoš Ferenc Mihaljfi kaže da je problem kod mađarske policije.

"Njihova policija zateže, mi pustimo 350 kamiona za jednu smenu, a ovih dana 120, 150, 160. Ne možemo ništa da pomognemo, molimo vozače da budu strpljivi", rekao je Mihaljfi.

U planu je da se naredne godine proširi terminal na Horgošu. Do onda – gužve su neminovne.

broj komentara 12 pošalji komentar
(subota, 15. jun 2019, 23:46) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Ne govore

ili ne zele da govore nijedan svetski jezik. Ako ne znate madjarski veoma je tesko sporazumeti se.

(petak, 14. jun 2019, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

Ne bih proveravao

Na Mađarskoj granici ne bih proveravao. Moguće da su doneli (svoju) odluku samo do 5000€, da bi mogli da ti 5000€ oduzmu. Oni imaju svoje "zakone". oprezno, uvek sve prvo proveriti.

(petak, 14. jun 2019, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Cigerete na granici (ispravka)

Ipravka.. Greškom sam upisao 2 boksa cigareta, a trebalo je biti 1 boks (ukupno 200 cigareta). Ono o bezobrazluku mađarskih carinika ostaje.

(petak, 14. jun 2019, 09:25) - Toni Bedalov [neregistrovani]

Novac

Do 10.000 EUR

(petak, 14. jun 2019, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

Cigarete na granici

Odmah da podvučem. Nepušač sam, ali Mađarski carinici su BEZOBRAZNI. U celom svetu (takođe u EU) je dozvoljeno unošenje 2 boksa cigareta, samo Mađari imaju neka svoja pravila. Zbog drskosti njihovoh pograničnih organa, zarekao sam se davne 2003. godine da više nogom neću kročiti u tu zemlju. I ostajem pri tom. Odkad je Mađarska "ušla" u EU, postali su jedni od najdrskijiih na graničnim prelazima. Hvala Bogu da imam izbor kojim ću putem ići. Mađarska, zbogom.

(četvrtak, 13. jun 2019, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Koliko se sme novca uneti sa sobom u EU ili u Madjarsku?

(četvrtak, 13. jun 2019, 18:30) - anonymousJoe [neregistrovani]

gorivo

Mislim da je jos uvek u Madjarskoj dozvoljeno najvise 5 litara goriva imati u rezervi u kolima u nekom kanisteru. To vazi bilo gde da vas zatekne policija, ne samo na granici.

(četvrtak, 13. jun 2019, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Nema veze sto Madjarska nema more

Ali se ponasa kao turisticka velesila.

(četvrtak, 13. jun 2019, 15:00) - Maja [neregistrovani]

Zar nije Orban Vučićev ortak?

Da se dogovore malo uz flašu Tokaja. Cena prava sitnica. 40 000 evra.

(četvrtak, 13. jun 2019, 14:08) - Саша [neregistrovani]

Српска граница

Како прође скоро па милион људи без иједног папира кроз 2 српске границе (улазну и излазни)? Шта је ово, тренирање контроле мозга?