Šta morate da prijavite mađarskim carinicima

Na putničkim terminalima na graničnom prelazu Horgoš nema dužih zadržavanja, ali zato kamiondžije čekaju i po 24 časa. Ipak, zbog početka turističke sezone, očekuje se veći broj putničkih vozila, pa se vozačima preporučuje da ide na druge granične prelaze sa Mađarskom.

Putnici se žale na rad mađarskih organa, zbog kojih često nastaju gužve na Horgošu, dok se na srpskoj strani ni na ulazu ni na izlazu iz zemlje ne čeka duže od 15 minuta.

Mađarski nadležni organi održali su konferenciju za novinare na kojoj su rekli da u drugoj polovini juna kreće turistički talas, koji će trajati do polovine septembra.

Očekuje se da će najmanje dva miliona putničkih vozila da prođe kroz Reske, odnosno Horgoš, i šest i po miliona putnika.

Roland Terbel iz Policijske kapetanije Županije Čongrad je rekao da će, u slučaju velikih gužvi sa jedne strane otvarati i trake sa suprotne strane, kako bi smanjili vreme zadržavanja.

Ne unosite više od 40 komada cigareta

Najčešći prekršaji koje putnici na granici prave je taj što ne prijavljuju alkohol i duvan.

U Mađarsku ne sme da se unese više od 40 komada cigareta, ili 20 cigarilosa, ili 10 cigara, ili 50 grama duvana.

Takođe, ne sme da se unese više od četiri litre vina, 16 litara piva, ili litra jačeg alkohola.

Eva Nemedi Varga iz Carinske uprave Županije Čongrad objašnjava da kada policija završi kontrolu dokumenata, svakog putnika pita šta ima da prijavi, a najčešći odgovor je da nemaju ništa.

Carinik onda odlučuje da li će raditi detaljnu kontrolu i vozilo izdvojiti na poseban pregled koji taje tridesetak minuta.

"Ako nađemo nedozvoljenu količinu, vodi se ubrzani postupak protiv prekršioca, koji mora da plati od 75 do 150 evra. Ako je reč o ogromnim količinama za preprodaju, sledi i krivična prijava", objašnjava Eva Nemedi Varga.

Kamiondžije po ceo dan čekaju na granici 

Na teretnom terminalu na Horgošu gužve su velike, a ekipa RTS-a procenjuje da je kolona vozila duga pet kilometara.

Kamiondžije kažu da čekaju od 18 časova do 24 sata. "Ne može se ni raditi, ni spavati ni odmoriti, ništa", kaže jedan od kamiondžija, dok drugi ističe da dva dana nije spavao. Poručuju da gube nerve, vreme, i da gube na konkurentnosti.

Zamenik vođe smene na teretnom carinskom terminalu Horgoš Ferenc Mihaljfi kaže da je problem kod mađarske policije.

"Njihova policija zateže, mi pustimo 350 kamiona za jednu smenu, a ovih dana 120, 150, 160. Ne možemo ništa da pomognemo, molimo vozače da budu strpljivi", rekao je Mihaljfi.

U planu je da se naredne godine proširi terminal na Horgošu. Do onda – gužve su neminovne.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво