Cipras: Napokon imamo svoj plan

Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je da grčka vlada ima luksuz da prvi put nakon decenije predstavi svoj plan za naredne četiri godine, program koji će odobriti grčki narod na predstojećim izborima, a ne "evropska trojka grčkih zajmodavaca".

Predstavljajući izborni program vladajuće Sirize, Aleksis Cipras je rekao da je sve to moguće samo zato što je njegova vlada oslobodila zemlju od memoranduma o zajmu, kada su, kako je rekao, mnogi mislili da u tome neće uspeti, prenosi ANA-MPA.

"Grčka više nije zemlja u stečaju. Sada imamo priliku da vam predstavimo naš plan za budućnost Grčke, ne samo za malobrojne i elitu, već za sve Grke", naglasio je Cipras.

Grčki premijer je rekao da razume ljutnju, zamor i razočaranje birača, te ih je pozvao da se prisete gde je bila Grčka pre četiri godine.

"Samo grčki narod može da odluči da li će Grčka nastaviti da se kreće napred ili da se vrati u teške i dramatične godine", rekao je Cipras, objašnjavajući da će narod ili zadržati Grčku u svojim rukama ili će je vratiti onima koji su je doveli do bankrotstva.

Cipras je kritikovao glavnu opozicionu stranku Novu demokratiju, rekavši da njihov program danas nije ništa drugačiji. "Šta su promenili u svom programu i zašto misle da će uspeti da završe ono što nikada nisu učinili? Zašto nisu pokrenuli razvoj i poreske olakšice kada su bili na vlasti", upitao je Cipras.

Lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis, međutim, kaže da su rezultati glasanja 26. maja na evropskim izborima primorali Ciprasa da raspiše prevremene parlamentrane izbore.

"Sedmog jula grčki narod će okončati političku promenu koja je zemlji potrebna toliko dugo i koja će konačno doneti rast i prosperitet za sve Grke", navodi se u saopštenju Nove demokratije.

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos u ponedeljak je prihvatio zahtev grčkog premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora koji će biti održani 7. jula.

Cipras je najavio prevremene izbore u Grčkoj nakon gubitka na izborima za Evropski parlament i lokalnim izborima u Grčkoj na kojima je osvojio skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2019, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

Kolo se Okrece

Ponovo su u sopstvenom kolu. Za najkrace 5 godina ce opet biti u buli, pa ce ili biti primorani da izadju iz monetarne Unije ili da ponovo padnu u njenu nemilost.