Rama protiv Mete, konačni obračun

Političke tenzije u Albaniji dostigle su vrhunac u ponedeljak, pošto je vladajuća Socijalistička partija Edija Rame odlučila da pokrene postupak za opoziv predsednika te države, dva dana pošto je Iljir Meta otkazao lokalne izbore, prethodno zakazane za 30. jun, javljaju albanski mediji.

Kako su najavili predstavnici socijalista, parlamentarna rasprava o smeni Iljira Mete počeće u četvrtak.

Sukob između Edija Rame i Iljira Mete tinja već mesecima, ali su se obe strane u velikoj meri uzdržavale od teških reči, suočene sa stalnim protestima opozicije i priličnim pritiskom zapada. Uzdržanost je, međutim, nestala pošto je Meta odlučio da otkaže lokalne izbore, što je izazvalo gnev u redovima socijalista.

Odluka socijalista je očekivana imajući u vidu izjavu albanskog premijera i šefa te stranke Edija Rame koji je najavio odlazak predsednika Iljira Metu, ističući "da je šef albanske države sam sebi potpisao sudbinu i izgubio pravo da ostane na toj funkciji".

Istovremeno, Rama je otkazao predstavljanje kandidata socijalista na lokalnim izborima, navodeći da je "došlo do promene rasporeda".

Opozicija je odluku vladajuće koalicije da pokrene postupak za smenu Iljira Mete nazvala "ludačkom" i pozvala poslanike socijalista da ne učestvuju u takvoj akciji.

Albanska politička scena zapala je ćorsokak prošle sedmice pošto je nemački tabloid Bild objavio seriju snimaka prisluškivanih razgovorima, u kojima se čuje kakmo lokalni mafijaši učestvuju u akciji prikupljanja glasova za socijaliste Edija Rame.

Albansko tužilaštvo je objasnilo da su snimci nastali tokom istrage o švercu droge, te da ne postoji osnov da se otvori novi postupak zbog navodnih izbornih neregularnosti. Opozicija je ovakvo objašnjenje odbacila, tražeći da se u potpunosti rasvetli navodna veza socijalista i mafije.

Istovremeno, socijalisti tvrde da Meta nema moralno pravo da ostane predsednik Albanije pošto je otkazao lokalne izbore.

Dodatni problm predstavlja činjenica da u Albaniji ne funkcioniše Vrhovni sud, koji bi prema slovu zakona, morao da pronađe izlaz iz ove situacije.

Albaniju već mesecima potresaju protesti opozicije, koji po pravilu završe okršajima u centru Tirane. Do sada, zbog nasilja na ulicama albanske prestonice uhapšeno je najmanje 100 osoba, dok je veliki broj ljudi, mahom policajaca, povređen u okršaajima dve strane.

Holandski parlament je od Evropske komisije zatražio da se razmotri suspenziju bezviznog režima sa Albanijom, dok je već više nego izvesno da Tirana, zbog serije problema sa kojima se suočava, ne može računati da pre kraja godine dobije datum za početak pregovora sa EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара