Vodeni topovi na protestima u Tirani, Meta protiv Rame

Na baklje i petrade pristalica albanske opozicije, policija u Tirani odgovorila je suzavcem i vodenim topovima na protestu na kojem je zatražena ostavka Edija Rame kako bi se otvorio put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Predsednik Iljir Meta otkazao izbore zakazane za 30. jun, Edi Rama tvrdi da će izbora biti.

Hiljade demostranta izašlo je na ulice nekoliko dana pošto je nemački tabloid Bild objavio da su šefovi mafijaških grupa bili direktno uključeni u kupovinu glasova za socijaliste Edija Rame.

Lider opozicije Ljuljzim Baša rekao je okupljenima da objavljeni transkripti dokazuju da su Ramine socijaldemokrate pokrale izbore 2017. godine i da premijer treba da podnese ostavku.

Sa druge strane, Rama tvrdi da su informace pocurile iz tužilaštva koje je transkripte predalo njegovim političkim suparnicima iz Demokrtske stranke.

Istovremeno, albanski predesednik Iljir Meta otkazao je lokalne izbore najavljene za 30. juni, ali je Rama odmah odgovorio da će glasanje biti sprovedeno kako je i planirano.

Neposredno posle razmene poruka dvojice najvažnijih zvaničnika vlasti u Tirani nije bilo jasno da li će i na koji način izbori biti održani, ali bi kako se čini konačni razlaz koalicionih partnera mogao dodatno iskomplikovatio ionako dozlaboga složenu političku situaciju u Albaniji.

U međuvremenu, albanski predsednik Ilir Meta odložžio je lokalne izbore u toj zemlji koji su bili zakazani za 30. jun.

U saopštenju iz njegovog kabineta navodi se da je albanski predsednik iskazao veliku zabrinutost zbog duboke političke krize u Albaniji.

Drugi čovek Demokratske stranke Gazmend Bardi pozvao je okupljene da se raziđu, ocenjujući odluku Mete kao "malu pobedu", uveravajući demonstrante da neće odstupti od zahteva da Rama podnese ostavku.

broj komentara 0 pošalji komentar