Kumanovska grupa, "bombardovanje" iz zatvora

Serija prisluškivanih razgovora visokih funkcionera Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija, koja se poslednjih nedelja pojavila na društvenim mrežama, potiče od pripadnika Kumanovske grupe, koja se 2015. godine sukobila sa makedonskom policijom, javljaju mediji u Skoplju.

Najveću albansku stranku u Severnoj Makedoniji već nedeljama potresa skandal nastao pošto se na društvenim mrežama pojavila serija prisluškivanih razgovora visokih zvaničnika te stranke i bivših funkcionera VMRO-DPMNE navodno nastalih tokom sukoba u Kumanovu 2015. godine.

Snimke je na Fejsbuk postavila osoba pod pseudonimom "El Čeka", koja se javila albanskim medijima tvrdeći da poseduje oko 6.000 prisluškivanih razgovora. Makedonski mediji su te snimke nazvali "bombama", poput stotina sličnih razgovora zvaničnika VMRO-DPMNE, koji su, na koncu, doveli do pada vlade Nikole Gruevskog.

Tvrdi da je snimke objavio po naređenju Samija Ukšinija, poznatog i po ratnom nadimku "Komandant Sokolji", koji je osuđen na dugogodišnju robiju zbog učešća u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu. Tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine, Ukšini je bio jedan od portparola Oslobodilačke nacionalne armije.

Objavljivanje prisluškivanih razgovora, za koje nije jasno odakle potiču, usledilo je pošto je postalo izvesno da pripadnici te grupe neće uskoro izaći iz zatvora. Poslednjih meseci, pripadnici te grupe u nekoliko navrata su se sukobili sa nekadašnjim funkcionerima makedonske vlade, koji su se posle promene vlasti našli u pritvoru.

Takođe, "Komandant Sokolji" i njegove pristalice prete osvetom i bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je pobegao u Mađarsku u novembru prošle godine, dva dana pre nego što je trebalo da počne izdržavanje zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja.

Zatvoreni pripadnici "kumanovske grupe" traže međunarodnu istragu o događajima u tom gradu 2015. godine, preteći da će 6.000 snimaka razgovora predati američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji i Ambasadi SAD u Skoplju.

Makedonska policija je sprovela istragu o poreklu prisluškivanih razgovora i identifikovala izvesnog A. Š. kao odgovornog što su se ti razgovori našli na Fejsbuku. Skoplje je od te društvene mreže zatražilo da "onemogući dalje postavljanje nelegalnog materijala", javljaju makedonski mediji.

U dvodnevnim sukobima u Kumanovu poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. Tom prilikom poginulo je i deset pripadnika "kumanovske grupe".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво