Pala prelazna vlada kancelara Kurca

Austrijski parlament izglasao je nepoverenje prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca. Zahtev za nepoverenje vladi podržali su poslanici socijaldemokrata i desničarske Slobodarske partije, koja je bila u koaliciji sa Kurcom do pre nedelju dana. Danas je odlučio parlament, a u septembru odlučuje narod, poručio je Kurc.

Poslanici Narodne partije Sebastijana Kurca, ali i opozicionog Neosa, glasali su protiv zahteva Socijaldemokratske partije Austrije.

Padom vlade Kurc ulazi u istorijske anale kao kancelar koji je najkraće vreme proveo na toj dužnosti, kraće čak i od dosadašnjeg rekordera Kristijana Kerna.

Kurc je sa današnjim danom bio svega 525 dana na mestu šefa vlade. Do sada je ovaj rekord držao Kern, koji je na mestu kancelara proveo 580 dana.

Takođe, i novi ministri u prelaznoj vladi biće upamćeni kao ministri sa najkraćim vremenom provedenom u vlasti u posleratnoj istoriji Austrije.

Ministri Ekart Rac, Valter Peltner, Johan Luif i Valeri Hakle proveli su, uključujući i današnji dan, svega pet dana na funkciji.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, nakon odluke parlamenta, moraće da poveri mandat za formiranje nove vlade nekom drugom.

Opozicija je tražila da ekspertska vlada vodi zemlju do prevremenih izbora, koji su zakazani za septembar.

Afera "Ibica" 

Austrijsku vladu srušila je afera "Ibica", odnosno video-snimci na kojima se vidi da Hajnc Kristijan Štrahe, koji je bio na čelu koalicionog partnera Slobodarske partije, nudi jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Nakon što su objavljeni snimci, Štrahe i njegov zamenik Johan Gudenus podneli su ostavke na sve političke funkcije, a pošto je Kurc tražio da se povuče njihov ministar unutrašnjih poslova kako bi se sprovela nezavisna istraga u ovom slučaju, došlo je do prekida koalicije.

Ministri iz Slobodarske partije podneli su ostavku, izuzev šefice diplomatije Karin Knajsel, koja je na ministarsku dužnost došla preko slobodara, ali kao nezavisna ličnost.

Ostala mesta, koja su ostala prazna odlaskom slobodara iz vlade, Kurc je, na zahtev predsednika, popunio ekspertima. Na to je opozicija najavila njegovo svrgavanje.

Lista "Ject" najavila je da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Kurcu, ali sinoć su socijaldemokrate odlučile da podnesu sopstveni zahtev i to za rušenje cele vlade.

Odlaskom Kurca sa mesta kancelara, sada će irski premijer Leo Varadkar, star 40 godina, osam više od austrijskog kolege, biti najmlađi šef jedne vlade u Evropi.

Na vanrednoj sednici usvojena je i odluka o raspisivanju prevremenih izbora, te se zahtev skupštine sada upućuje Odboru za ustavna pitanja.

Šta se danas dogodilo

Socijaldemokratska partija Austrije podnela je danas zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca u austrijskom parlamentu i optužila šefa vlade za nepoštovanje parlamentarne diplomatije i želju da sam vlada zemljom. Lider desničarske Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer najavio je da će slobodari glasati za nepoverenje vladi. 

Liderka socijaldemokrata Pamela Rendi Vagner zatražila je izjašnjavanje poslanika o nepoverenju vladi, istakavši da politika Kurca Austriju po drugi put uvodi u nove izbore, jer nije dobio šta je želeo, a to je da sam vlada.

"Želite podršku za vladu koja nema parlamentarnu većinu. Želite poverenje za vladu koju čini samo Narodna stranka i to nakon što ste, bez uključenja opozicije, formirali vladu", kritikovala je ona.

Rendi Vagner je naglasila da se poverenje ne može nametnuti, već se mora radom pridobiti, i kazala da je to samo saradnjom sa opozicijom moguće.

"Ne uživate poverenje socijaldemokrata i zato podnosimo zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi", poručila je ona.

Na vanrednoj sednici parlamenta, poslanik socijaldemokrata Jerg Lajhtfrid, nakon izbijanja krize u vladi posle afere sa čelnikom Slobodarske partije, kritikovao je Kurca što deluje samostalno i nije u razmatranje izlaza iz krize uključio parlamentarne partije.

"Vlada Kurca je doživela krah i kancelar mora da snosi odgovornost za aktuelnu situaciju", podvukao je Lajhtfrid.

Ukazao je da je bilans Kurca na čelu države veoma negativan, i da je za samo dve godine srušio dve vlade.

Slobodari podržavaju zahtev socijaldemokrata 

Lider Slobodarske partije Norbert Hofer najavio je ranije da će poslanička grupa te stranke u parlamentu podržati zahtev socijaldemokrata za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Kurca.

Hofer je rekao da će konačnu odluku doneti klub poslanika slobodara, ali da polazi od toga da će podržati zahtev socijaldemokrata, sa kojom su u toku neformalni razgovori.

Da je Kurc već računao da će do toga doći, jasno je iz njegove poruke zahvalnosti biračima na ubedljivoj pobedi Narodne partije na izborima za Evropski parlament, rekavši da će stranka "stajati uspravno u svakoj situaciji" i da će se boriti.

Inače, predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjasnio se protiv "rušenja" prelazne vlade i on je prilikom polaganja zakletve novih ministara apelovao na političare da ne razmišljaju partijsko-politički, već državotvorno do prevremenih izbora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи