Godišnjica zločina nad Srbima kod Konjica

U Bradini kod Konjica obeleženo 27 godina od zločina koji su nad Srbima u ovom selu počinile združene muslimanske i hrvatske snage. Na najbrutalniji način ubijeno je 48 srpskih civila, a za zločin niko nije osuđen.

Nakon služenja liturgije u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini i parastosa stradalima venece su na spomen-obeležje u crkvenoj porti položile porodice stradalih, izaslanici predsedavajućeg Predsedništav BiH Milorada Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović.

Paroh konjički Milan Bužanin izjavio je da je žalosno što do sada niko nije osuđen za zločin počinjen na današnji dan pre 27 godina u selu Bradina koje je potpuno spaljeno, a 48 ljudi ubijeno kod svojih kuća, crkva zapaljena, stanovništvo odvedeno u logor u Čelebićima.

"U toku su neki procesi pa videćemo. Ovozemljaska pravda često izostane, ali božija uvek bude zadovoljena", rekao je sveštenik novinarima nakon služenja liturgije.

Izaslanik predsednice Srpske Željke Cvijanović i predsedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac istakao je da je važno na ovaj dan doći u Bradinu, jer je sasvim jasno da je ovde izvršen ratni zločin sa elementima genocidne namere.

Boško Tomić, izaslanik Predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, izjavio je da se nada da će pravda, iako je spora, ipak biti zadovoljena. 

U Bradini je 25. maja 1992. godine na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, a preostali su odvedeni u logore ili proterani, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

U logorima su život izgubila još 22 stanovnika Bradine, dok se za pet još traga.

Za zločine u Bradini pravosuđe BiH do sada nije nikoga osudilo, a 8. maja počelo je suđenje dvanaestorici pripadnika takozvane Armije BiH i HVO-a za zločine nad Srbima u ovom selu i na području opštine Konjic. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво