Avaz: Trista osoba iz BiH čeka izručenje iz Sirije

Na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba poreklom iz Bosne i Hercegovine, a od kojih su dve trećina deca, objavio je sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane izvore iz različitih institucija bosanskohercegovačke vlasti.

U zarobljeničkim logorima u Siriji nalazi se najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i isto toliko žena, a navodi se da vlasti u BiH i bezbednosne agencije imaju te informacije.

Ranije se nagađalo da je u Siriji i osamdesetoro dece čiji su roditelji iz BiH, ali je prema trenutnoj proceni njihov broj znatno veći i iznosi čak 200.

Vlasti u BiH sve su manje spremne da preuzmu odgovornost za povratak žena čiji su muževi poginuli ratujući u Siriji i Iraku, kao i njihove dece, tvrdi sarajevski list.

"Savet ministara trebalo je još prošle godine da formira koordinaciono telo koje bi se bavilo problemom povratka žena i dece iz Sirije poreklom iz BiH, ali do sada to nije učinjeno", navodi neimenovani izvor i dodaje da će ceo proces povratka u zemlju usporiti upravo veliki broj dece rođenih proteklih godina u Siriji, čija su oba ili jedan roditelj poreklom iz BiH.

Navodno nema saglasnosti da se majke i deca vrate iz Sirije u BiH, čak i u slučaju da žene budu procesuirane pred tamošnjim pravosuđem, navodi Avaz.

U BiH je u aprilu vraćen državljanin te zemlje Ibro Čufurović, koji je ratovao u Siriji i Iraku gde je bio zarobljen, a izručenje je obavljeno u dogovoru s vladom SAD.

Čufurović sada u pritvoru čeka suđenje za terorizam, a isti postupak sledi i za Armina Čurta, još jednog bivšeg pripadnika Islamske države čije je izručenje dogovoreno, prenosi Hina.

"Zar je bitniji taj borac Islamske države što su ga vratili u BiH, od žena i dece koji svakodnevno pate po kampovima u Siriji. Bojim se da još dugo neće doći svojim kućama. U pitanju su desetine žena, a ne jedna", izjavila je Alema Dolamić iz Tešnja koja se dugo boriza povratak svoje sestre iz Sirije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи