Marković: Sa Severnom Makedonijom nema otvorenih pitanja

Na zajedničkoj sednici vlada Crne Gore i Severne Makedonije crnogorski premijer Duško Marković ocenio je da između dve države ne postoji nijedno otvoreno pitanje.

Duško Marković je istakao da Crna Gora i Severna Makedonija dele iste vrednosti i spoljnopolitička opredeljenja, ali da vlade moraju uložiti dodatne napore na implementaciji projekata i intenzivnijoj ekonomskoj saradnji.

Marković je rekao da prva zvanična poseta premijera Zorana Zaeva Crnoj Gori i prva zajednička sednica vlada dovoljno govore o značaju koji Crna Gora pridaje odnosima sa makedonskim prijateljima.

"U domenu regionalnih odnosa u prethodnom periodu sarađivali smo intenzivno u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, ali i u još oko 30 regionalnih organizacija i mehanizama. Cilj je jačanje poverenja i snaženje procesa povezivanja regiona, koje nije na nivou na kojem mora biti u savremenom svetu, što je ključni preduslov za dugoročni i održivi napredak i stabilnost na ovim prostorima", naglasio je Marković.

Premijer je kao pozitivan primer efikasne saradnje dve države naveo oblast evroatlantskih integracija, rekavši da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Protokol uz Severnoatlantski sporazum o pristupanju Severne Makedonije, 1. marta 2019. godine, kao da su ponosni na to što je poziv za članstvo u NATO-u Severna Makedonija dobila u toku predsedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom.

"Današnjim potpisivanjem Sporazuma o zaštiti i razmeni tajnih podataka produbljujemo našu saradnju u sektoru bezbednosti, a očekujemo da odnosi i veze dve države u ovoj oblasti posebno ojačaju u trenutku kada Severna Makedonija postane 30. članica NATO porodice", naveo je Marković.

Premijer je naveo i da je Vlada Severne Makedonije pokazala da može konstruktivno rešavati najkomplikovanija pitanja.

"Ubeđen sam da će Evropska unija prepoznati napore koje je Vlada Severne Makedonije uložila u poslednje dve godine, kako rešavajući otvorena bilateralna pitanja sa susedima, tako i kroz rezultate reformskih poduhvata na unutrašnjem planu. A vrednovanje postignutog znači samo jedno – otvaranje pregovaračkog procesa. S tim u vezi, još jednom želim da naglasim da crnogorska iskustva stečena u pregovaračkom procesu u potpunosti stoje na raspolaganju makedonskim institucijama", zaključio je Marković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво