Hrvatska na izborima za EP, tas na vagi mogu biti glasovi iz Srbije

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i nosilac te liste Milorad Pupovac pozvao je birače da ih podrže i poručio da će biti iznenađenje nedeljnih izbora za Evropski parlament i po rezultatu i po učinku. Procenjuje se da je predstavnicima Srba iz Hrvatske potrebno oko 60.000 glasova, a da bi tas na vagi mogli da budu glasovi iz Srbije, jer pravo glasa imaju svi koji poseduju dvojno državljanstvo. Ako bi u nederlju svi izašli na izbore, to bi bio dovoljan broj glasova da Srbi po prvi put dobiju svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Iako Srbija ne učestvuje na izborima za Evropski parlament, glas Srba važan je zbog učešća susedne države.

"To je važno i za one Srbe koji sada žive u Hrvatskoj nažalost čiji se broj stalno smanjuje i naročito za nas koji smo izbegli i prognani. Mi gotovo a ništa nismo rešili od naših prava niti su vraćena stanarska prava, niti penzije, niti su obnovljene kuće, a nažalost ni ekshumacija i idnetifikacija posmrtnih ostataka", kaže Milojko Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske. 

Da se te teme čuju i u Strazburu bori se stranka Milorada Pupovca.

"Naše poruke dolaze do onoga dela hrvatske javnosti koji želi uljuljenu Hrvatsku u kojoj će svi ljudu biti jednaki što kaže Ćiro Blažević i u kojoj se neće sva mržnja i zloća usmeravati prema Srbima kao dežurnim krivcima za sve što u Hrbvatskoj ne valja", rekao je Pupovac.

O dometu SDSS-a u radu Evropskog parlamenta zavisiće od više faktora - kojoj će se grupaciji u Parlamentu prikloniti i od izbora odbora u kome će učestvovati.

"Razmišljajući iz prespektive regiona bilo bi jako pozitivno ukoliko bi Pupovac bio član Odbora za spoljnu politiku pa se na taj način bavio i regionom i politikom proširenja EU. Na taj način mislim da može najviše da doprinese svojim znanjem, poznavanjem regiona dalju afirmaciju ne samo Zapadnog Balkana već i politike proširenja EU koja u ovom trenutku nije u vrhu prioriteta unutar Unije", kaže Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Trendovi su od pre četiri decenije od kada su održani prvi izbori za Evorpski parlament u padu. Tada je na izbore izašlo 62 odsto građana Unije,na poslednjim izborima, 2014. taj procenat je bio 40 odsto. Istraživanja uoči izbora 2019. kažu da je realno da se očekuju slični rezultati kao pre pet godina. 

"Da su stavovi građana u potpunosti posvećeni redefinisanju same EU onakve kakav ona jeste danas, ona mora da se menja. Evidentno uje pravo na primeru Bregzita da je van EU situacija mnogo gora i postoje istraživanja koja govore da čak 90 odsto ispitanika smatra da bi njihov život bio mnogo lošiji da njihova država nije članica EU", ističe Majstorović.

Na birališta mogu oni koji imaju Hrvatsku ličnu kartu sa adresom iz Srbije, oni koji su se do 15. maja registrovali a nemaju prebivalište u Hrvatskoj i svi koji imaju domovnicu, sa dokumentom iz Srbije i potvrdom. U Srbiji mogu da glasaju na dva mesta - u kozulatima u Beogradu i Subotici. Biće ih i više, ako bude više zaintersovanih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво