Sanaderu povećana kazna zatvora

Vrhovni sud Hrvatske povećao je za godinu i po dana kaznu nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i pravosnažno ga osudio na šest godina zatvora zbog afere "Planinska". Prvobitno je bio osuđen na 4,5 godine zatvora.

Vrhovni sud je naveo da je Županijski sud u Zagrebu "pravilno pošao od šireg konteksta, jer je reč o smišljenoj političkoj korupciji u najtežem obliku".

Takođe je pravilno uzeto u obzir i izuzetno opasno ponašanje koje se manifestuje u činjenici da je okrivljeni stvorio najteži oblik političke korupcije i istrajao u realizaciji zločinačkog plana i njegovom prikrivanju, prenosi HRT.

Kažu da je reč o korupciji koja se sprovodi kao način života u uverenju da je izvršavanje najodgovornijih funkcija u društvu temelj obogaćivanja, a u svemu je bila dominantna dobit. Međutim, Vrhovni sud je zaključio da je tim okolnostima dat premali značaj.

"Kada premijer koristi državne institucije zbog njihovog beskrupuloznog prosperiteta, namernim davanjem takvog krivičnog dela iluziji zakonitosti, ona ne samo da nanosi materijalnu štetu društvu, već i krši načelo vladavine prava koje je 'conditio sine qua non' svakog pravno uređenog društva što je, prema članu 3 Ustava Republike Hrvatske, jedna od najviših vrednosti ustavnog poretka", kaže se u saopštenju suda.

Pored toga, nije uvaženo da je optuženi, počinivši ovo krivično delo, imao izuzetno visoke protivpravne imovinske koristi za sebe, u iznosu od 17.450.000 kuna, naveo je Vrhovni sud.

Sud je delimično prihvatio i žalbu optuženog Stjepana Fiolića, koji je priznao da je prodao zgradu u Planinskoj i Sanaderu u kutiji za viršle odneo milion evra i deset miliona kuna.

U ovom slučaju bivši premijer Hrvatske je osuđen jer je pomogao bivšem poslaniku HDZ-a i vlasniku lanca mesara Stjepanu Fioliću da 2009. godine po znatno višoj ceni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja proda zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.

Prema pisanju hrvatskih medija, državni budžet je zbog takve cene oštećen za oko 15 miliona kuna, a Sanader od Fiolića dobio "proviziju" od 17 miliona kuna.

Zajedno sa Sanaderom osuđeni su i Stjepan Fiolić, koji je, prema pisanju hrvatskih medija, na suđenju priznao nedelo, pa je osuđen na društveno koristan rad, kao i Mladen Mlinarević, za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procenu vrednosti nekretnine.

Sanader je optužen u još nekoliko korupcijskih slučajeva.

Vrhovni sud u Zagrebu 2. aprila je osudio bivšeg premijera Ivu Sanadera na 4,5 godina zatvora zbog primanja mita.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара