"Da je Tuđman živ, danas bi govorio kao Ćiro Blažević"

Čini se da su ove godine evropski izbori izazvali mnogo više buke nego bilo koji prethodni. Tako su se u finišu trke za Evropski parlament pojavili kompromitujući snimci sada već bivšeg austrijskog vicekancelara Štrahea, dok je u Hrvatskoj, podrška Srpskoj listi, na zaprepašćenje mnogih, stigla od Ćire Blaževića i Stjepana Mesića. Novinarka Ljiljana Smajlović za RTS kaže da je to refleksija straha evropskog establišmenta od gubitka pozicija.

Podrška hrvatskih nacionalista poput Ćire Blaževića stranki Milorada Pupovca samo je nastavak strategije HDZ-a.

"Meni se čini da je i Franjo Tuđman živ, da bi i on govorio slično. Oni su dobili rat, proterali Srbe i sada Srbe tretiraju kao retke biljke koje treba sačuvati. Ćiri Blaževiću i Tuđmanu ne treba drugi legitimitet, jer oni su iz rata izašli kao pobednici, ali ovom HDZ-u je potreban novi legitimitet i za to im je potrebno da podignu Srbe kao neprijatelje, kao nekog ko je još uvek opasan, a nije", rekla je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a Ljiljana Smajlović.

I podrška Stjepana Mesića se uklapa u to raspoloženje, smatra Smajlovićeva.

"To je isto kada se Amerikanci pretvaraju da su Rusi jako opasni za planetu. To, naravno, nije tačno, ali za to postoje politički razlozi. Vlast napumpava neprijatelja, to je ta politika straha. Za Srbe koji žive u Hrvatskoj i za nas ovde to izgleda užasno, ali to sve ima politički kontekst", objašnjava Smajlovićeva.

S druge strane, afera sa austrijskim vicekancelarom Hajncom Kristijanom Štraheom takođe ima političku pozadinu.

"Ako ste novinar, kada dobijete takav snimak i ako je autentičan, vi ga objavljujete. Ali ne možete da se ne zapitate zašto vam je to dato posle dve godine. Ovo je urađeno vrlo profesionalno od onih koji se spremaju za to da kada na vlast dolaze ljudi protiv vaše volje da ih rušite, i takvi materijali se čuvaju", rekla je Smajlovićeva.

Evropski izbori se predstavljaju kao pitanje života i smrti jer prete populisti i nacionalisti.

"To je politika 'Mi smo dobro, a oni su zlo'. Međutim, ako obaveštajne službe ruše vlade onda je to relevantno za građane Evrope u istoj meri u kojoj je bitno da li su političari korumpirani", kaže Ljiljana Smajlović.

Prema njenom mišljenju, razlike između tobožnjeg zla i dobra u politici nisu toliko velike i tu ima dosta licemerstva.

"Nije toliko bitna Štraheova partija koliko poruka Sebastijanu Kurcu da se desničarske stranke ne smeju nikada normalizovati", naglasila je Smajlovićeva.

Jačanje populističkih i desničarskih partija plaši evropski establišment koji je jako dugo na vlasti i koji ne žele da se to dovodi u pitanje.

Kako će se evropski izbori odraziti na Srbiju i region, takođe zavisi od budućeg rasporeda partijskih blokova u Evropskom parlamentu.  

"Najveći Evropljanin trenutno je Emanuel Makron koji je istovremeno i najveći protivnik daljeg proširenja. Za nas nema dobrog rešenja osim da desničari budu baš poraženi do nogu, pa da se evropski političari opuste, poput Makrona, pa kažu sada mogu da trošim svoj politički kapital i borim se za proširenje", rekla je za RTS Ljiljana Smajlović.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво